Kanye West pyrkii jälleen presidentiksi, pyysi Donald Trumpia mukaan

Rap-artisti, tuottaja Kanye West pyrki edellisen kerran presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.

Kanye West kuvattuna Pariisin muotiviikoilla 2. lokakuuta. West herätti muotiviikoilla äänekästä kritiikkiä t-paidallaan.

25.11. 14:56

Räppäri Kanye West on julistanut pyrkivänsä presidentiksi Yhdysvaltojen vuoden 2024 vaaleissa, kertoo BBC. West on julkaissut Twitterissä lähes kahden minuutin mittaisen videon tunnisteella Ye 24, jonka lopussa nähdään ilmeisesti hänen kampanjalogonsa.

West on myös kertonut pyytäneensä Donald Trumpia varapresidenttiehdokkaakseen. Westin väite kuultiin videolla, joka oli kuvattu Trumpin Mar-A-Lago-golfklubilla, jossa hänen seurassaan oli äärioikeistolainen Nick Fuentes.

Westin ja Trumpin presidentillinen yhteistyö ei kuitenkaan käynnistynyt Westin toivomalla tavalla. Westin mukaan vastikään oman kampanjansa julkistanut entinen presidentti oli nimittäin pyynnöstä ”mitä huolestunein”. Mar-A-Lago Debrief -nimisellä videolla West kertoo: ”Trump alkoi käytännössä huutaa minulle pöydässä, sanoen minun tulevan häviämään.”

Kampanjapäällikökseen West vihjasi värvänneensä rääväsuisen oikeistopopulisti Milo Yiannopoulosin.

Kanye West pyrki presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2020 puolueiden ulkopuolella itsenäisenä ehdokkaana, mutta tuolloin ääniä kerääntyi vain noin 70 000. Tähän vaikutti muun muassa se, että West julkisti kampanjansa liian myöhään.

Tästä syystä Westin ja hänen varapresidenttiehdokkaansa, saarnaaja Michelle Tidballin äänet laskettiin vain 12 osavaltiossa, joissa he olivat virallisella ehdokaslistalla.

Kaliforniassa taas sattui erikoinen tapaus, jossa äärioikeistolainen itsenäisyyspuolue oli asettanut Westin amerikkalaisen liikemiehen Rocky De La Fuenten varapresidenttiehdokkaaksi kysymättä Westiltä itseltään asiasta.

West piti vuoden 2020 kampanjansa aikana vain yhden vaalitilaisuuden, jonka aikana hän puhkesi kyyneliin puhuessaan abortista, ja rahoitti kaksi tv-mainosta.

Etelä-Carolinan vaalitilaisuuden sisältö täyttyi armeijaliiviin pukeutuneen ja runsaasti kyynelehtineen Westin erikoisista lausunnoista. Erityisesti hän nosti esiin abortin- ja pornonvastaisuuttaan. West kertoi myös harkinneensa vaimonsa kanssa abortin tekemistä heidän odottaessaan esikoistaan.

Lausunnot johtivat paljon julkisuutta saaneeseen aviokriisiin.

Myöhemmin Westin puoliso Kim Kardashian kertoi, että lausunnot olivat johtuneet Westin sairastamasta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Kardashian pyysi myötätuntoa sairaalle puolisolleen.

Tammikuussa 2021 Kardashian tosin jätti avioerohakemuksen. Prosessi on edelleen kesken.

Lue lisää: Kanye West selitti rasistista paitaansa ”nerokkuudella” – HS Nyt kokosi räppärin kohut vuosien varrelta

Nimensä virallisesti muotoon Ye vaihtanut West on viime aikoina ollut julkisuudessa lähinnä erilaisten skandaalien muodossa. Tuoreimpana näistä ovat entisen yhteistyökumppani Adidaksen torstaina käynnistämät tutkinnat tähden epäasiallisesta ja ”toksisesta” käytöksestä. Urheiluvaatteistaan tunnettu Adidas lopetti lokakuussa yhteistyön Kanye Westin kanssa. Taustalla olivat Westin juutalaisvastaisiksi katsotut kommentit ja rasistiset tempaukset.

West on herättänyt äänekästä kritiikkiä muun muassa osallistumalla Pariisin muotiviikoille t-paidassa, jossa luki ”White Lives Matter”, fraasi jota valkoista ylivaltaa ajavat alkoivat käyttää vuonna 2015 vastalauseena Black Lives Matter -liikkeelle. West väitti juutalaisten salaseuran maksavan hänen toimiaan kritisoiville henkilöille, käyttäen tässä yleistä antisemitististä syytöstä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat