Suomalainen Ellen Strömberg voitti lasten- ja nuorten­kirjallisuuden August-palkinnon

Ellen Strömberg sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon teini-ikää kuvaavalla nuortenromaanillaan Mehän vaan mennään siitä ohi.

Ellen Strömberg palkintogaalassa Tukholmassa maanantaina.

28.11.2022 19:29 | Päivitetty 29.11.2022 11:07

Suomalaiskirjailija Ellen Strömberg on voittanut Ruotsin merkittävimmän kirjallisuus­palkinnon.

Suomenruotsalainen Strömberg sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon teini-ikää kuvaavalla nuortenromaanillaan Mehän vaan mennään siitä ohi (Vi ska ju bara cykla förbi, suom. Eva Laakso).

Asiasta kertoi kustantamo Schildts & Söderströms sen jälkeen, kun palkinto jaettiin Tukholmassa August-gaalassa maanantai-iltana.

Palkintosumma on 100 000 kruunua eli yli 9 000 euroa.

Kirja on myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2022. Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 30. marraskuuta.

Lue lisää: Nämä kirjat ovat ehdolla lasten- ja nuorten­kirjallisuuden Finlandian voittajiksi

"Olen äärimmäisen yllättynyt. Olen lukenut kaikki ehdolla olleet kirjat ja ajatellut, että paska sentään, he saavat jakaa palkinnon keskenään. En todellakaan missään vaiheessa uskonut tähän”, Strömberg kuvaili tuntojaan TT:n mukaan.

Viimeksi August on jaettu suomalaiselle vuonna 2005, kun kirjailija Monika Fagerholm voitti kaunokirjallisuuden palkinnon romaanillaan Amerikkalainen tyttö (Den amerikanska flickan, suom. Liisa Ryömä).

Parhaasta tietokirjasta palkittiin Nina van den Brink, joka on kirjoittanut elämäkerran Maja Ekelöfistä, joka oli siivoustyöntekijä ja kirjailija.

Kyseessä on Strömbergin ensimmäinen nuortenromaani. Kustantajan mukaan Strömberg kuvaa teini-ikää ”sekä sydänverellä että huumorilla”. Romaanin päähenkilöt Manda ja Malin ovat yhdeksännellä luokalla. Eletään kevätlukukautta, ja parhaat ystävykset asuvat pienessä kunnassa, jossa ei tapahdu juuri mitään. Parivaljakko pyöräilee ympäriinsä etsien ”poikia, juhlia, vähän rakkautta, mitä vain”.

"Strömberg vangitsee taiten sen hetken, kun on vielä niin kovin nuori, mutta pitää itse itseään jo tosi aikuisena. Kun omasta perheestä tuntuu olevan vain harmia ja kun pukeutumis- ja musiikkityyliä täytyy vaihtaa joka toinen viikko”, kustantaja kuvaili tiedotteessaan.

Kirja on saanut ylistäviä arvosteluja myös ruotsalaismediassa. Esimerkiksi Dagens Nyheter -lehti kirjoitti Strömbergin romaanin olevan ”loistava” kuvaus teini-ikäisten arkielämästä.

August-palkinto kaunokirjallisuuden kategoriassa myönnettiin tänä vuonna ruotsalaiselle Ia Genbergille hänen ihmissuhderomaanistaan Detaljerna. Teos ilmestyy helmikuussa Jaana Nikulan suomennoksena nimellä Yksityiskohdat (Johnny Kniga).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat