Minna Helle joutui valtakunnan­sovittelijana opettelemaan ihmis­suhdetaitoja

”Minulla on ollut aivan uskomattoman mielenkiintoinen ura”, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle sanoo.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle korostaa, että on tärkeää säilyttää optimismi, vaikka maailman ympärillä järkkyy. ”Olemme karmean tilanteen keskellä Venäjän hyökkäyssodan ja koronan takia. Meidän on kuitenkin tehtävä kovasti töitä sen eteen, että parhaimmat mahdolliset skenaariot toteutuisivat.”

11.12.2022 2:00 | Päivitetty 11.12.2022 6:28

Minna Helteen suunnitelmat muuttuivat lukiossa ja hänestä tulikin juristi eikä insinööriä. Lapsuuden haaveet ovat yhdistyneet nyt Teknologiateollisuuden tehtävissä.

”Minulla on ollut aivan uskomattoman mielenkiintoinen ura.”

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan vuoden loppu on yhtä maailman tekemistä valmiiksi. Deadlinet täyttävät kalenterin, vaalikevät lähestyy ja työmarkkinoilla tapahtuu.

”Yritykset ja organisaatiot haluavat saada eri projektit valmiiksi. Ja onhan tässä vähän myös sellaista itse aiheutettua kiirettä”, Minna Helle sanoo.

Kaikki kiire ja tekeminen ei kuitenkaan ole liittynyt töihin. Haastattelua edeltävänä viikonloppuna on vietetty Helteen ainoan tyttären ylioppilasjuhlia.

Oman lapsen itsenäistyminen ja muuttaminen pois kotoa opiskelemaan on herkistävä asia, mutta ei saa Hellettä tuntemaan itseään sen vanhemmaksi.

”Kyse on luonnollisesta jatkumosta, ja jokaisesta elämänvaiheesta syntyy jotain hyvää. Olen optimistinen ihminen”, Helle sanoo ja kertoo suurena musikaalien ystävänä lempisanontansa Sound of Musicista.

”Kun Jumala sulkee oven, hän avaa aina ikkunan.”

Helle varttui maatilalla Keski-Suomessa. Isä oli maanviljelijä ja äiti yksityisyrittäjä.

”Kotona puhuttiin politiikkaa ja väiteltiin aivan kaikesta”, Helle nauraa.

”Mutta vakavasti ottaen suunnittelin pitkään teknisen alan opintoja ja tähtäsin diplomi-insinööriksi.”

Lapsesta asti Helle on tykännyt loogisesta ajattelusta, syvällisestä keskittymisestä ja uuden oppimisesta. Jos hän esimerkiksi näki rikkinäisen kellon, hän halusi korjata sen itse.

Ja kun Helle keskittyy johonkin, hän ei näe eikä kuule mitään – edelleenkään. Nykyään oma perhe on kuulemma jo tottunut tilanteeseen eikä yritä turhaan häiritä.

”Mieheni sanoo, että olen loputtoman kiinnostunut kaikesta. Olen utelias ja haluan koko ajan oppia jotain uutta.”

Insinööriä Helteestä ei tullut, vaan lukiossa häntä alkoi kiinnostaa juridiikka. Niinpä hän aloitti oikeustieteen opinnot Helsingin yliopistossa 1991.

Työoikeus yhdisti Helteen mukaan hienolla tavalla politiikan, yhteiskunnalliset kysymykset ja ihmisten arjen. Sekä makro- että mikrotaso olivat koko ajan läsnä.

”Ja työehtosopimusoikeus on äärettömän kiinnostavaa. Vaikka olen ollut pitkään johtamistehtävissä enkä työskennellyt juristina, sukellan edelleen välillä kollektiivisen työoikeuden teemoihin.”

Helle sanoo, ettei ole katunut valintojaan tai suunnitellut uraansa, vaan on antanut uteliaisuuden ja sydämen viedä.

Ovia on avautunut, ja Helle on voinut vaikuttaa yhteiskuntaan niin kuin nuorempana toivoikin.

Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1997 ja on työskennellyt muun muassa Journalistiliitossa, Akavassa, Tehyssä ja Telassa. Merkittävin käänne uralla tapahtui 2015, kun Helle valittiin valtakunnansovittelijaksi ensimmäisenä naisena.

Aiemmissa tehtävissään hän on oli pärjännyt ja kehittänyt työmarkkinoiden substanssiosaamista, mutta nyt oli opittava jotain sellaista, mihin opinnot eivät olleet valmistaneet: ihmissuhdetaitoja.

”Valtakunnansovittelijana opin eniten siitä, millainen olen ihmisenä ja mitkä ovat minun sokeita pisteitäni. Oli mullistavaa huomata, kuinka paljon esimerkiksi omat tiedostamattomat tavat rajoittavat sovun löytymistä.”

Helteen mukaan kyky ymmärtää ihmisiä ei ole harvojen ominaisuus, vaan taito, jota voi – ja jota varsinkin esihenkilöiden ja johtajien pitäisi – kehittää jatkuvasti.

Entä minkä oman sokean pisteen Helle tunnisti?

”Sorruin alkuvaiheessa olettamaan toisten ajatuksia. Luulin tietäväni, mitä joku ajattelee ja miksi, ja tein siltä pohjalta ratkaisun. Metsäänhän se meni”, Helle muotoilee.

”Suuri osa riidoista syntyy tuollaisista oletuksista. Kannattaa käyttää todella paljon aikaa toisen kuuntelemiseen ja ymmärtämiseen. Ja se neuvo koskee kaikkia ihmissuhteita.”

Vuonna 2018 Helle jätti valtakunnansovittelijan viran ja siirtyi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi. Kesäkuusta 2021 lähtien hän on toiminut saman organisaation varatoimitusjohtajana.

”Yritys ei pärjää markkinoilla, jos se haluaa tehdä kaiken niin kuin ennenkin. On hienoa työskennellä alalla, jonka dna:ssa on kehittyminen ja uuden luominen.”

Työn merkityksellisyyttä korostaa Helteen mukaan se, että monet alan yritykset kehittävät koko ajan ratkaisuja ilmastokriisin ja energiapulan kaltaisiin globaaleihin haasteisiin.

Ja erityisesti Helle luo toivonsa nuorisoon.

”Nuoret ovat paljon fiksumpia ja valveutuneempia kuin minä aikoinani. Juuri sitä avoimuutta ja rehellisyyttä kannattaisi kuunnella työpaikoilla enemmän”, Helle sanoo.

”Pahinta mitä minulle voisi tapahtua on, että jämähdän omiin ajatuksiin enkä enää uskalla haastaa niitä.”

Kuka?

Minna Helle

”Olen utelias ja haluan koko ajan oppia jotain uutta”, Minna Helle sanoo.

 • Syntynyt Kivijärvellä 1972.

 • Ylioppilaaksi Jyväskylän lyseon lukiosta 1991.

 • Oikeustieteen kandidaatti 1997, Helsingin yliopisto.

 • Journalistiliiton työehtoasiamies 1997–99, Akavan lakimies 2000–05, Akavan neuvottelupäällikkö 2006, Tehyn edunvalvontayksikön johtaja 2006–09, Akavan edunvalvontajohtaja 2009–11, Telan johtaja 2011–13 ja STTK:n edunvalvontajohtaja 2013–14.

 • Valtakunnansovittelija 2015–2018.

 • Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja 2018–2021, varatoimitusjohtaja vuodesta 2021.

 • Mukana useissa komiteoissa, lautakunnissa ja hallituksissa.

 • Kirjoitti kokemuksistaan valtakunnansovittelijana kirjan Järki ja tunteet: oivalluksia riidoista, neuvotteluista ja sopimisesta (Otava), 2018.

 • Luennoi Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille juristin neuvottelutaidoista.

 • Suuri musikaalien ystävä. Harrastaa laskettelua, luonnossa liikkumista ja saaristoelämää.

 • Asuu Espoossa. Naimisissa, yksi tytär.

 • Täyttää 50 vuotta tiistaina joulukuun 13. päivä.

 • Viettää merkkipäiväänsä miehensä kanssa, joka myös vastikään täytti 50 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat