Banksy-muraali yritettiin varastaa Ukrainassa

Katutaiteilija Banksy vahvisti maalanneensa useita teoksia Ukrainassa.

4.12.2022 14:20

Katutaiteilija Banksyn teos yritettiin varastaa Ukrainassa irrottamalla osa seinää, johon se oli spray-maalattu Hostomelin kaupungissa lähellä Kiovaa. Useampi henkilö pidätettiin rikospaikalla, paikallinen poliisi sanoi.

Kiovan kuvernöörin Oleksi Kuleban mukaan seinänpala on nyt poliisin hallussa, uutistoimisto Reuters kertoo. Kaasunaamariin ja aamutakkiin pukeutunutta naista esittävä kuva ei ole vaurioitunut.

”Nämä kuvat ovat meidän kamppailumme symboli”, hän sanoi. ”Teemme kaikkemme suojellaksemme näitä katutaideteoksia.”

Varkaat irrottivat Venäjän hyökkäyksessä tuhoutuneesta rakennuksesta palan seinää, johon katutaiteilija Banksy oli maalannut teoksen.

Banksyn teokset ovat houkutteleva kohde varkaille, sillä niitä on myyty suurilla summilla.

Tunnetut huutokaupat kuitenkin kieltäytyvät ottamassa myyntiin seinästä irroitettuja Banksy-teoksia.

Varkaat irrottivat seinästä kuvan, joka esitti naista kaasunaamarissa.

Banksy vahvisti maalanneensa tämän ja kuusi muuta seinämaalausta viime kuussa. Kolme kuvista sijaitsee Borodjankassa, joka CNN:n mukaan tuhoutui Venäjän ilmaiskuissa pahasti heti Venäjän hyökkäyssodan alkuvaiheessa.

Yksi kuvista näyttää voimistelijan tasapainoilemassa raunioiden päällä, toinen keinulaudalla leikkiviä lapsia. Kolmannessa on hyödynnetty olemassa olevaa fallista seinämaalausta ja muutettu se ydinkärjeksi.

Banksy todellisesta henkilöllisyydestä ei ole varmuutta. Suomessa Banksyn teoksia nähtiin Serlachiuksen Gösta-museossa kesällä 2021.

Nyt pala seinää on Ukrainan poliisin hallussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat