Puku­loistossa näkyi uusio­käyttöä, värejä ja kimallusta, mutta räväkkyys uupui – HS seurasi hetki hetkeltä

Muotiasiantuntijat iloitsevat uusiokäytetyistä puvuista Linnan juhlissa. Asuissa on nähty runsaasti värejä.

Vuoden 2022 Linnan juhlien pukuloistoa.

6.12.2022 18:29 | Päivitetty 6.12.2022 23:41

Tänä vuonna Linnan juhlien pukeutumisesta huokui tasaisen vakaa panostaminen ja eleganssi. Erityisen räväkkää pukeutumista ei koronatauolta palanneissa juhlissa nähty.

Näin ajattelevat HS:lle itsenäisyyspäivän vastaanoton muotia kommentoineet muoti­konsultti Anna Komonen sekä stylisti ja brändikonsultti Claudia Cifu.

Komonen ja Cifu arvelevat, että Ukrainassa käytävä sota on voinut saada vieraat pukeutumaan hillitymmin.

”Tyylit olivat pelkistetympiä. Se voi kertoa ajan hengestä, halutaan kunnioittaa ja olla tyylikkäitä, mutta ei rehvastella liikaa”, Cifu pohtii.

Pelkistetyistä tyyleistä Komosen ja Cifun suosikkeja olivat muun muassa taiteilija Paula Vesalan ja laulaja Paula Koivuniemen mustat puvut.

Paula Koivuniemen musta puku oli pelkistetty.

Paula Vesala ja Erja Lyytinen olivat tyyllikkäitä mustassa ja kultaisessa puvussa.

HS seurasi juhlamuotia hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

Vaikka räväköitä pukuja oli asiantuntijoiden mukaan tavallista vähemmän, tänäkin vuonna Linnassa kimmelsivät aiemmilta vuosilta tutut elementit: paljetit, glitter ja metalliset värit. Esimerkiksi psykologian tohtori Petra Waris oli pukeutunut olkaimettomaan vihreään paljettipukuun, joka sai muotiraadilta kehuja.

Linnassa nähtiin myös kirkkaita värejä: oranssinpunaista, pinkkiä ja smaragdinvihreää. Värikkäistä puvuista muotiasiantuntijoiden suosikkeja olivat muun muassa kansan­edustaja Bella Forsgrenin (vihr) pinkki, rusetilla koristettu mekko.

Muotikonsultti Anna Komonen arvioi, ettei Linnassa nähty tänä vuonna isoja trendejä, vaan pienempiä ”mikrotrendejä”. Niitä olivat hänen mielestään juuri glitter ja kirkkaat värit.

Cifun mukaan vieraat pukeutuivat hyvin istuviin ja kantajalleen sopiviin asuihin.

”Ei näytä siltä, että puvut olisi vain otettu jostain ja liimattu kantajansa päälle. Suunnittelijoilla ja stailisteilla on ollut silmää”, hän sanoo.

”Huomaa, että kantajalla on hyvä fiilis.”

Asiantuntijat iloitsivat myös uusiokäytettyjen pukujen runsaasta määrästä. Sekä rouva Jenni Haukion että pääministeri Sanna Marinin yllä nähtiin jo aiemmin käytetyt puvut.

”Se kertoo siitä, mitä päättäjätkin haluavat viestiä”, Cifu sanoo. Hän toivoo, että vaatteita suunniteltaisiin jatkossa yhä enemmän niin, että ne olisivat uusiokäytettäviä.

”Juhla-asuihin menee paljon aikaa ja rahaa.”

Li Andersson, Sanna Marin ja Mai Kivelä juhlatyyleissään.

Asusteissa korostui suomalainen, minimalistinen muotoilu. Enemmän hopean puolella liikuttiin, Cifu arvioi.

Komonen korostaa hiusten ja meikin tärkeyttä kokonaisuuden kannalta. Hänen mielestään vieraat tulivat Linnaan sellaisina kuin ovat: kampauksen ei ole pakko olla tupeerattu nuttura.

”Nyt näkyi positiivisesti vähän enemmän sellaisia tyylikannanottoja, että jos ei ole kiharrettu nutturatyyppi arjessa, niin miksi pitäisi juhlassa pukeutua sellaiseen.”

Miehiltä Cifu olisi toivonut rohkeampaa otetta pukeutumiseen. Hänen mielestään pukuloisto jäi miesten osalta pliisuksi ja varovaiseksi.

Komonen ajattelee, että etikettiä on soveliasta noudattaa, mutta sitä voi venyttää ja rikkoa arvokkaalla tavalla. Miesten pukeutumisessa tämä voisi hänen mielestään tarkoittaa koruilla, kirjailuilla kankailla ja yksityiskohdilla leikittelyä.

Linnan juhlien etiketti sallii naisille ja miehille erilaisen pukeutumisen. Miehet pukeutuvat pääsääntöisesti frakkiin, naiset pitkään iltapukuun – vaihtoehtoisesti vieras voi pukeutua kansallispukuun tai juhlapukua vastaavaan virkapukuun.

Sekä Komonen että Cifu toivovat, että etiketin sukupuolirajoja voisi venyttää.

”Vähän tykkään sellaisesta kapinallisuudesta, se kuuluu muotiin”, Cifu sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat