Sosiologi Risto Alapuro on kuollut

Poliittisen sosiologian asiantuntija ja emeritusprofessori Risto Alapuro oli suomalaisen sosiologian suuria nimiä.

Sosiologi Risto Alapurolta ilmestyi viime vuonna Neuvostoliiton sortumisen aikoja dokumentoiva muistelmateos.

7.12.2022 13:55

Suomalainen sosiologi Risto Alapuro on kuollut. Alapuro kuoli pitkään ja vakavaan sairauteen tiistai-iltana.

Hän oli syntynyt vuonna 1944 Ruokolahdella ja oli kuollessaan 78-vuotias.

Alapuro oli historiallisen sosiologian kärkinimiä Euroopassa. Hän toimi sosiologian professorina Helsingin yliopistossa vuosina 1991–2010 ja akatemiaprofessorina vuosina 2005–2009.

Tätä ennen hän toimi vuosina 1986–1991 Jyväskylän yliopiston sosiologian professorina. Kansainvälisesti tunnettu Alapuro toimi pariin otteeseen myös Suomen historian ja kulttuurin vierailevana professorina Pariisin yliopistossa. Hän oli Suomalaisen tiedeakatemian (1993–) ja Academia Europæan (1998–) jäsen.

Alapuro oli sosiaalisten liikkeiden ja historiallisen sekä poliittisen sosiologian asiantuntija. Hänen tutkimuksensa käsittelivät muun muassa kansalaissotaa, nationalismia ja kansakuntien muodostumista, poliittisia konflikteja sekä sosiaalisia verkostoja eri kulttuurisissa konteksteissa.

Alapuron 1973 valmistunut väitöskirja käsitteli Akateemista Karjala-Seuraa. Hän tarkasteli suomalaisen poliittisen identiteetin ja toimijuuden kehitystä vuonna 1994 ilmestyneessä teoksessaan Suomen synty paikallisena ilmiönä 1890–1993. Häneltä ilmestyi Yhdysvalloissa teos State and Revolution in Finland (1988).

Alapuro kirjoitti myös Suomen ja Venäjän suhteista sekä suomettumisen pitkistä juurista vuonna 1997 ilmestyneessä teoksessaan Suomen älymystö Venäjän varjossa.

Alapuron viimeiseksi teokseksi jäi Neuvostoliiton hajoamista käsittelevä Vallankumouksessa. Moskovan päiväkirjat 1990–1991 (Vastapaino, 2021).

Alapuro vietti ajanjakson syyskuusta 1990 kesäkuuhun 1991 stipendiaattina Moskovassa ja Leningradissa ja kirjoitti muistiin historiallisen hetken tunnelmia.

”Harvoinhan yhteiskunnan ja vieläpä sen historiallisten muutosten tutkija pääsee itse päivästä päivään kokemaan tien kohti jonkin järjestelmän luhistumista, näkemään läheltä historian taitekohdan”, kirjoittaa teoksen arviossa kriitikko Veli-Pekka Leppänen.

Päiväkirjamerkinnöissään Alapuro muun muassa ennakoi nöyryytetyn ja masentuneen kansakunnan tulevaisuutta.

Tammikuun 23. päivänä 1991 hän kirjoitti: ”Armeijaan ja rautaan ja vereen pohjautuvan linjan päässä häämöttää syvään pimeyteen painettu Venäjä.”

Lue lisää: Kolmekymmentä vuotta sitten Risto Alapuro näki omin silmin neuvostovallan murenemisen ja raportoi päiväkirjaansa, millaista oli ”sortumassa olevan suurvallan arkipäivä”

Lue lisää: Suomalaisen sosiologian suuri nimi jatkaa tutkimustyötä eläkkeelläkin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat