Kepeä dokumentti äimistelee työn tarkkuutta vaha­kabinetissa: jopa hajun on oltava kohdallaan

Madame Tussaud’n vahakabinettien hahmokavalkadia katsellessa käy selväksi myös julkkiskulttuurin muutos.

Rebecca Holmes tekee työkseen vahahahmoja Madame Tussaud’n vahakabinetissa.

11.12.2022 2:00

Mahtoiko ranskalainen Marie Tussaud (1761–1850) arvata, millainen bisnes hänen vahaveistoksistaan kehittyisi? Ranskan vallankumouksen melskeistä selvittyään Tussaud asettui Lontooseen, jossa aito ja alkuperäinen Madame Tussaud’n vahakabinetti avasi ovensa Lontoossa vuonna 1835.

Vuosien aikana siitä on kasvanut kansainvälinen bisnes ja brändi. Nykyään Madame Tussauds -kabinetteja on yli parikymmentä ympäri maailmaa, viidellä mantereella.

Kepeässä dokumentissa (2021) vieraillaan Lontoon ja Blackpoolin kabineteissa ja tavataan vahahahmoja valmistavia käsityöläisiä ja taiteilijoita.

Historiaa ohjelmassa tarjoillaan niukalti, mutta äimisteltävää sitäkin enemmän. Miten tarkkaa työtä vahaukkelien teko onkaan. Kaiken on oltava kohdillaan, jotta vaikutelma olisi mahdollisimman aito: karvat, näppylät – jopa haju!

Vahakabinettien hahmokavalkadia katsellessa huomaa, että perinteisten popartistien, näyttelijöiden, urheilijoiden ja kuninkaallisten joukkoon on ilmaantunut tosi-tv-tähtiä ja tubettajia. Jotkut joutavat varastoon yhden sesongin jälkeen, toiset ovat esillä pysyvästi. Suosituimmissa hahmoissa otetaan myös ikääntyminen huomioon.

Rivien välistä voi huomata, millaiset paineet vahakabinettibisneksellä on pysyä ajankohtaisena. Yksi syy lienee koko julkkiskulttuurin muutoksessa: vielä parikymmentä vuotta sitten tähdet olivat kaukaisia ja vahakabinetin lumo tyystin eri tasolla. Nykyään staraa pääsee vähän liiankin lähelle, sen kun avaa somensa.

Madame Tussauds: Vahakabinetin salaisuudet, MTV3 klo 17.00 sekä MTV-katsomo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat