Suuren journalistipalkinnon ehdokkaat julki: HS ehdolla kolmessa kategoriassa

HS:n Katriina Pajari, juttu mongolialaisesta sairaanhoitajasta ja vääntö verotietojen julkisuudesta ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajiksi.

HS:n toimittajat Katja Kuokkanen ja Katriina Pajari ovat ehdolla vuoden juttu ja vuoden journalisti -sarjoissa.

2.2. 11:00 | Päivitetty 2.2. 14:23

Ehdokkaat Suuren journalistipalkinnon 2022 saajiksi on julkistettu. Ehdokkaat julkistettiin tänään torstaina.

Palkintoja jaetaan viidessä kategoriassa: vuoden journalisti, vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden journalistinen pomo sekä tänä vuonna kilpailuun lisätty vuoden alueellinen vaikuttaja.

Vuoden journalisti -palkinnon ehdokkaana ovat Katriina Pajari Helsingin Sanomista työstään sosiaalisessa mediassa ja lehdessä julkaistuista reportaaseista Ukrainasta, Jaakko Keso Ylestä politiikkaa, kaupunkikulttuuria, yhteiskunnallisia ongelmia ja yöelämää tutkivasta journalismistaan sekä Ville Ranta Iltalehdessä julkaistuista satiirisista pilapiirroksistaan.

Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla ovat Helsingin Sanomien Katja Kuokkanen sairaanhoitaja Anudari Boldbaatarista kertovalla jutullaan Työtaistelu, Anna Pihlajaniemi ja työryhmä Kodin Kuvalehdestä Hyvä vuosi -jutullaan sekä Riikka Smolander-Slotte Ylestä jutuillaan rytmisen voimistelun epäasiallisesta urheilukulttuurista.

Vuoden journalistisen teon ehdokkaina ovat Esa Mäkinen, Tuomo Pietiläinen, Onni Nyberg ja Emilia Veranen Helsingin Sanomista valitusprosessistaan liittyen Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) linjaukseen, jonka mukaan suomalaiset eivät enää saa estää verottajaa luovuttamasta verotietojaan medialle. Ehdolla ovat myös Tomi Lähdeniemi ja Sakari Muurinen Satakunnan Kansasta kantelustaan Rauman ja Porin kaupunkien tiedon pimityksistä sekä joukko toimittajia ja kuvaajia Ukrainassa tehdystä raportoinnista.

Helsingin Sanomien tiimi on ehdolla journalistinen teko -sarjassa. Kuvassa Onni Nyberg, Tuomo Pietiläinen, Emilia Veranen ja Esa Mäkinen.

Vuoden journalistisen pomon palkinnosta ehdolla ovat ajankohtaismedioiden sisältöpäällikkö Eeva Sederholm A-lehdistä, uutispäällikkö Kaisa Ylhäinen Ilta-Sanomista sekä politiikan toimituksen päällikkö Juha Ristamäki Iltalehdestä.

Vuoden alueellinen vaikuttaja -ehdokkaat ovat Henrik Ahola, Panu Sivula, Susanna Kemppainen ja Antti Pasanen Kalevasta työstään liittyen paljastuksiin Oulun yhdyskuntajohtajan taloudellisista väärinkäytöksistä, Annica Lindström Hufvudstadsbladetista työstään liittyen Ahvenanmaan teatterimaailmassa tapahtuneiden häirintätapausten paljastamiseen sekä Risto Pyykkö Lapin Kansasta liittyen porotalouden petovahinkokorvauksiin ja alan rahojen käytön epäselvyyksiin.

Sanoman ehdokkaita eri sarjoissa. Mukana HS, Satakunnan Kansa, Iltasanomat ja Kodin Kuvalehti.

Suuri journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.

Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys kumppaneinaan Alma Media, Sanoma Media Finland, MTV, Keskisuomalainen, Otavamedia, A-lehdet, Kaleva, Viestimedia, KSF Media ja Yleisradio. Tänä vuonna kilpailun järjestämisvastuussa on MTV. Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien.

Voittajat julkistetaan suorassa televisiolähetyksessä 8. maaliskuuta MTV3-kanavalla kello 21 alkaen.

Viime vuonna vuoden journalisti -palkinnon voitti Paavo Teittinen Helsingin Sanomista. Teittinen palkittiin tutkivan journalismin artikkeleistaan, joilla hän on tehnyt useita merkittäviä paljastuksia.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon voittivat Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine ja JP Pulkkinen Yleisradion Politiikka-Suomi-sarjasta.

Vuoden juttu -palkinnon voittivat toimittajat Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja valokuvaaja Sami Kero Helsingin Sanomista jutulla Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Vuoden pomon -palkinnon sai Turun Sanomien urheilutoimitusta johtava ja lehden lukemisto-osiosta vastaava Maria Vesterinen.

Lue lisää: Venäjän tarkka-ampujat valikoivat lääkintä­joukkoja kohteekseen, sanoo lääkintämies – Niin punaiset ristit katosivat

Lue lisää: Mongolialainen sairaanhoitaja oli joutua Helsingissä oikeusmurhan uhriksi – Jätti Suomen ja vakituisen työpaikan

Lue lisää: Tulojen piilottelu vaikeutuu: Oikeus linjasi, että verotiedot luovutettava medialle

Oikaisu 2.2. kello 14.09: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että palkinto olisi jaettu Päivälehden museossa. Sen lisäksi palkinto jaetaan 8. maaliskuuta, ei 3. maaliskuuta. Lisäksi juttuun on lisätty tieto Anna Pihlajaniemen ja työryhmän Hyvä vuosi -jutun julkaisijasta Kodin Kuvalehdestä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat