Kuunnelmat esittelevät sotaan sopeutumattomia sotilaita

Yle Areenassa kuullaan uusintana Lehtori Anderssonin kertomus vuodelta 1985 ja Isänmaan petturit vuodelta 1987.

20.12.2022 2:00

”Sota on käytäntöä”, vänrikki Andersson (Veikko Honkanen) toteaa Juha Seppälän esikoiskuunnelmassa Lehtori Anderssonin kertomus vuodelta 1985. Siis ei mitään filosofiaa tai pohdintaa vaan tappamista tai tapetuksi tulemista. Antti Einari Halosen ohjaama kuunnelma vilisee vastaavia kiteytyksiä.

Kuunnelmassa eletään sota-aikaa. Sotaan sopimaton tykkimies Järvi (Markku Huhtamo) pakottaa kouluttajansakin kohtaamaan perimmäiset kysymykset. Lopulta rauhan miehestä tulee tappaja – mutta ihan väärällä tavalla.

Suomalaisen maanpuolustustahto hipoo ennätyksiä. Toisaalta ennätyksiä hipoo myös reservistä kieltäytyvien määrä. Tätä ristiriitaa voi pohtia toisenkin Yle Areenassa uusitun kuunnelman äärellä.

Kalevi Seilonen osallistui vuonna 1967 protestiin, jossa hän poltti sotilaspassinsa. Hänen 20 vuotta myöhemmin valmistuneessa tuokiokuvassaan Isänmaan petturit varusmiespalvelus näyttäytyy tarkoituksettomana.

Lasse Lindbergin ohjaamassa inhorealistisessa tarinassa on simputusta, hierarkkisuutta ja väsyneiden alokkaiden turhautunutta uhoa. Lopussa seisoo tietenkin kurinpalautus.

Lehtori Anderssonin kertomus sekä Isänmaan petturit, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat