Ohjelma luontomies David Atten­borough’n lempilaulajista on charmikas mutta myös traaginen

Attenborough ja laulavat eläimet -dokumentti sivuaa myös luonnonsuojelun historiaa.

Sir David Attenborough’n ura BBC:llä alkoi jo 1950-luvulla. Hänen ensimmäinen merkittävä luontodokumenttisarjansa Life on Earth sai ensi-iltansa 1979.

20.12.2022 2:00

1960-luvulla BBC:n budjetissa ei ollut rahaa nauhurihankintoihin, mutta antropologi David Attenborough oli onnistunut saamaan käyttöönsä aikansa teknologista huippua edustaneen paristokäyttöisen kelanauhurin.

Sen avulla television luonto-ohjelmien pioneeri kykeni äänittämään indrien laulua Madagaskarin viidakoissa. Tallennetta soitettaessa indrit laskeutuivat lehvistöjen suojista ihmettelemään ääntä, ja kamera pääsi ensimmäistä kertaa kuvaamaan äärimmäisen uhanalaisia puoliapinoita.

Nuo historialliset tallenteet esitellään ensimmäisenä muistona ohjelmassa Attenborough ja laulavat eläimet (2022), johon ikicharmikas Sir David (s. 1926) on valinnut seitsemän suosikkiäänitettään.

Suomessakin tuttu punarinta on yksi Sir Davidin lempilaulajista.

Samalla ohjelma tulee kerranneeksi luonnonsuojelun historiaa. Kuudentena äänenä soi ryhävalaan laulu, jota Yhdysvaltain laivaston vedenalaiset mikrofonit olivat tallentaneet.

Kuten Attenborough myös biologi Roger Payne haltioitui ja julkaisi ryhävalaiden laulua äänilevyllä. Ihmisen ahnaasti tappamaa lajia uhkasi jo sukupuutto, mutta sen pelasti monissa maissa levinnyt Pelastakaa valaat -liike, joka viitoitti tietä myöhemmälle luonnonsuojeluaktivismille.

Viimeinen laulu soi traagisena. Havaijilainen kauainkiharapyrstökoiras, lajinsa viimeiseksi arvioitu edustaja, esittää soidinlaulun, jota ei enää ollut kuulemassa yksikään lajikumppani.

Kuinka monia muita lauluja olemmekaan menettäneet lopullisesti?

Prisma: Attenborough ja laulavat eläimet, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat