Kuluneet vuosikymmenet ovat tehneet Jouluksi kotiin -elokuvasta kiinnostavan

Jaakko Pakkasvirran draama on hyvä kiteytys 1970-luvun sielunmaisemasta.

Urho Suomalainen (Paavo Pentikäinen) rakentaa perheelle taloa taloutensa ja terveytensä uhalla.

23.12.2022 2:00 | Päivitetty 23.12.2022 14:00

Draama

Jouluksi kotiin ★★★

Suomi 1975

TV1 klo 14.26 sekä Yle Areena

Keski-ikäinen Urho Suomalainen (Paavo Pentikäinen) alkaa alkusyksystä rakentaa perheelleen taloa Helsingin lähiöön. Muuttamaan pitäisi päästä jouluksi.

Ohjaaja Jaakko Pakkasvirta (1934–2018) kuului suomalaisen yhteiskunnallisen elokuvan keskeisiin tekijöihin. Hän oli tehnyt paljon yhteistyötä Risto Jarvan kanssa. Jouluksi kotiin oli hänen neljäs pitkä ohjauksensa.

Alaotsikkonsa mukaan se on ”kuvaus työmies Urho Suomalaisen elämästä ja työstä”. Aikanaan se sai suopeat arviot, joskin arkirealismin harmautta hieman moitittiin. Pakkasvirta sai ohjauksesta Jussi-palkinnon.

Teknisesti Jouluksi kotiin on vankkaa tekoa. Kuvauksesta vastasi Esa Vuorinen, ja kontrastit ovat mustavalkokuvissa kohdillaan.

Urho rakentaa kerrostaloja Itä-Pasilassa muttei halua asua sellaisissa laatikkopinoissa. Oman tuvan rakentaminen on työläisperheelle ankara urakka, joka venyttää pinnaa, taloutta ja terveyttä, vaikka työtovereiden ja tuttujen talkoohenki auttaa.

1970-luvun puolivälissä suomalainen elokuva eli ankeita aikoja. Vuonna 1974 saatiin vain kolme ensi-iltaa ja 1975 viisi, joista Jouluksi kotiin oli yksi. Se sai vain 5000 katsojaa.

Katsojia karsi varmaankin osaltaan Urhon perheen esimerkkimäinen tavallisuus. Suomalaiset ovat nimestä alkaen kuin tilastoista repäisty malliperhe.

Toisaalta vuosikymmenet ovat tehneet Jouluksi kotiin -elokuvasta kiinnostavan. Se toimii hyvänä kiteytyksenä 1970-luvun sielunmaisemasta. Avoimen yhteiskunnallinen ote tuntuu nyt jopa virkistävältä. Joulun ajan ilopilleriä siitä ei saa.

Oikaisu 23. joulukuuta klo 14.00: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, elokuvan kuvaaja on Esa Vuorinen, ei Pertti Mutanen. Mutanen toimi Vuorisen apulaisena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat