Aatto tuo ruutuun ilahduttavan kokoelman uusia lasten­animaatioita

Suomea kavalkadissa edustavat muumitarina Joulu saapuu Muumilaaksoon sekä Mauri Kunnaksen kirjaan perustuva Kaikkein paras joululahja.

Tehokas Hemuli herättää Muumipeikon ja muut talviunilta: pitäisi valmistella joulua.

24.12.2022 2:00

Mikä luokaan lämpöisemmän joulutunnelman kuin jouluiset lastenohjelmat! Joulun tähtitarinoita tuo aattopäivän ratoksi valikoiman uusia lastenanimaatioita pohjoismaisella tvistillä. Mukana on sekä lastenkirjoihin että kansansatuihin perustuvia kertomuksia.

Luvassa on perinteisempää ja sitten sitä vähemmän perinteistä menoa. Sopivan sekalainen soppa, sanoisin.

Ensimmäisessä tarinassa Joulu saapuu Muumilaaksoon Hemuli herättää Muumipeikon ja muut talviunilta: pitäisi valmistella joulua. Lopulta joulu saadaan kuin saadaankin tehdyksi niin, että Hemulikin on tyytyväinen. Joviaaleina tyyppeinä muumit antavat juhlan lahjaksi muumilaaksolaisille – ja painelevat sitten takaisin tirsoille.

Suomalaista perua on myös Kaikkein paras joululahja, joka pohjaa Mauri Kunnaksen 12 lahjaa joulupukille -tarinaan. Siinä lahjansaajana on itse joulupukki.

Joulupukkikin saa lahjoja.

Osassa tarinoita esiin pääsevät esiin kansalliset perinteet. Norjalaisessa Ennätys-tarinassa kiivetään hyppyrimäkeen, kuinkas muuten.

Islantilaisessa Joulukenkä-kertomuksessa taas pikkupoika laittaa ikkunalaudalle kengän. Jos on ollut kiltti, aamulla kengässä odottaa lahja. Slapstick-hengessä etenevän yön jälkeen kengässä todella odottaa jotain. Merkillisintä tarinassa taitaa silti olla se kenkiin kurkottava öinen hiippailija – jalat kankeina hoippuva häiskä nimeltä Aidantolppakamu.

Kettu ja Tonttu ystävystyvät.

Kaiken kohkauksen seassa rauhallisinta joulutunnelmaa henkii ruotsalainen Kettu ja Tonttu. Se on kuvitukseltaan ja kertomukseltaan kokoelman lempein ja juhlallisin.

Räväkämpää laitaa edustaa tanskalaisen satusedän H. C. Andersenin Sikopaimen-kertomuksen svengaava versio, jossa bassojytkeen tahtiin polkaistaan pystyyn tanssikilpailut.

Sikalassa polkaistaan pystyyn tanssikilpailut.

Niin ikään tanskalainen Pikku-Makko perustuu Jakob Martin Stridin palkittuun kuvakirjaan. Tarina muistuttaa, kuinka joulussakin pohjimmiltaan kyse on lähimmäisenrakkaudesta. Sammakkoperheen arki mullistuu, kun uusi perheenjäsen tipahtaa kirjaimellisesti taivaalta. Pian ollaan perheterapeutin vastaanotolla, jossa Pikku-Makko kuseksii terapeutin salkkuun.

Mutta jotenkin tästäkin selvitään jouluun.

Joulun tähtitarinoita, TV2 la 24.12. klo 12.06 ja Yle Areena.

Sammakkoperhe saa uuden jäsenen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat