Jäykähkö elokuva kertaa kauhun hetket thaimaalaisessa luolastossa kesällä 2018

Juniorien jalkapallojoukkue jäi loukkuun kansallispuiston luolastoon. Draama kertoo hankalasta pelastusoperaatiosta.

Loukkuun jääneiden pelastusoperaatio kesti kaikkiaan lähes kolme viikkoa.

28.12.2022 2:00

Draama

Uskomaton luolapelastus ★★

The Cave, Thaimaa/Irlanti 2019

TV2 klo 21.00 ja Yle Areena (K12)

Junioreiden jalkapallojoukkue, 12 pelaajaa ja heidän valmentajansa, jäi loukkuun kansallispuiston luolastoon Thaimaassa kesällä 2018.

Pitkän ja haastavan pelastusoperaation monia käänteitä ja kulttuurisiakin tuntoja kerrataan Tom Wallerin yhteistyöelokuvassa Uskomaton luolapelastus.

Yksittäisestä rajatusta operaatiosta on helpompi konstruoida draamatoisinto kuin esimerkiksi joulun 2004 tsunamista, jonka yli 230 000 uhrin joukossa oli myös lähes 200 suomalaista. Tsunamitragediasta tehdyt elokuvat taitavat olla kansallisesti painotettuja pelastautumistarinoita.

Jäykähkön oloinen Uskomaton luolapelastus puolestaan välittää operaation kansainvälisen luonteen. Se kuvaa yhteistyötä ja korostaa sukeltajien sankaruutta, mutta jättää luolastoon vangiksi jääneiden nuorten kuvauksen minimiin.

Elokuvassa on mukana myös pelastustöihin osallistuneita henkilöitä. Näyttelijäkrediitein tuotantoon osallistuivat Vesse Saastamoinen sekä luolasukeltaja Mikko Paasi, joka oli operaatiossa sekä ensimmäisiä että viimeisiä perimmäisiin luoliin päässeitä pelastajia.

Paasi selvisi luolaston bakteereista saamistaan sairauksista, mutta pelastusoperaatio vaati tuoreeltaan yhden thaimaalaisen sukeltajan hengen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat