Pussy Riot -ryhmä julkaisi musiikki­videon, jossa muun muassa virtsataan Putinin kuvan päälle

Venäläisen aktivistiryhmän ja yhtyeen uusi kappale ja video ilmestyi jouluaattona.

Pussy Riot esiintyi Helsingissä Kulttuuritalolla vuonna 2018.

24.12.2022 11:10

Maineikas venäläinen performanssi- ja aktivistiryhmä sekä musiikkiyhtye Pussy Riot julkaisi uuden musiikkivideon jouluaattona. Kappale Mama, ne smotri televizor (”Äiti, älä katso tv:tä”) ja siihen tehty musiikkivideo ovat kannanotto Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Rap-kappale kritisoi muun muassa Venäjän television suoltamaa propagandaa. Lyriikoissa käydään läpi monta muutakin asiaa sodasta, Venäjän hirmuteoista Ukrainassa sekä Venäjän nykytilasta. Kuvamateriaalissa nähdään Pussy Riotin esiintymisen lomassa dokumentti- ja tv-kuvaa muun muassa sodan tuhoista Ukrainassa.

Videon loppupuolella yhtye vaatii vallankumousta Venäjälle (”antaa Moskovan palaa”), tunnustaa rakkautta Ukrainalle ja huipennuksena naamioitu jäsen virtsaa Vladimir Putinin kuvan päälle.

Videon voi katsoa alta. Venäjänkieliset sanoitukset on siinä tekstitetty englanniksi.

Pussy Riot on jo kymmenen vuoden ajan tunnettu piikkinä Putinin lihassa. Yhtye nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuonna 2012, kun värikkäisiin kommandopipoihin, mekkoihin ja legginseihin pukeutuneet naiset esittivät esittivät Jumalanäiti, karkota Putin -nimistä punk-rukoustaan Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa.

Kolme protestiin osallistunutta yhtyeen jäsentä, Maria Aljohina, Jekaterina Samutsevitš ja Nadežda Tolokonnikova, tuomittiin huliganismista kahden vuoden pakkotyöhön vankeudessa.

Aljohina pääsi vapauteen etuajassa joulukuussa 2013. Sen jälkeen hän on jatkanut Putinin hallinnon vastustamista. Aljohina pakeni Venäjältä huhtikuussa, vaikka oli sitä ennen aina ajatellut, että pysyy Venäjällä tapahtui mitä tapahtui:

Lue lisää: NYT: Pussy Riotin jäsentä uhkasi Venäjällä rangaistus­siirtola – nyt hän kertoo, kuinka pakeni maasta ruoka­lähetiksi naamioituneena

HS:n Kuukausiliite haastatteli Nadežda Tolokonnikovaa syksyllä 2020:

Lue lisää: Pussy Riotin keulakuvana tunnettu Nadežda Tolokonnikova kertoo HS:n haastattelussa, miten Putin pysäytetään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat