Hollywood-versio ruotsalaisesta hittileffasta saa virtansa Tom Hanksin roolisuorituksesta

Marc Forsterin teki sujuvan draamakomedian ruotsalaiselokuvan pohjalta.

Luna (Christiana Montoya, vas.), Abbie (Alessandra Perez) ja Otto (Tom Hanks) kohtaavat odotushuoneessa klovnin.

5.1. 10:17

Draamakomedia

A Man Called Otto, ohjaus Marc Forster. 126 min. K12. ★★★

Tom Hanksissa (s. 1956) ja Hollywoodin vanhan kaartin James Stewartissa on jotain samaa. Stewartin tapaan Hanks ei näyttelijänlaadultaan ole varsinainen filmitähti vaan enemmänkin luonnenäyttelijä. Kumpikin on lisäksi kyennyt vakuuttavasti esittämään elokuvissa amerikkalaista jokamiestä, eikä kummankaan ura kärsinyt näyttelijöiden ikääntymisestä. Niin Stewart kuin Hanks ovat vanhentuneet valkokankaalla luontevasti ja menettämättä hyviä rooleja.

Stewart on jo elokuvataivaassa, mutta Hanks jatkaa hyvää työtä. Hannes Holmin ruotsalaiselokuvaan En man som heter Ove (2015) eli Mies, joka rakasti järjestystä perustuvassa Marc Forsterin ohjaustyössä A Man Called Otto Hanks esittää eläköitynyttä insinööriä Otto Andersonia, joka ei pysty hyväksymään vaimonsa kuolemaa.

Otto on lisäksi asuinalueensa äreä kyläpoliisi, joka pitää huolta, ettei kotikadulla pörrää asiattomia autoja ja että myös naapurit pitäytyvät järjestyssäännöissä. Otosta ei erityisemmin pidetä, mutta se on hänelle yhdentekevää. Otto haluaa vain päättää päivänsä ja päästä vaimonsa luo, mutta itsemurhayritysten tielle tulee uusi eloisa naapuri, meksikolaissyntyinen Marisol (Mariana Treviño).

Marisolin ja hänen perheensä kautta Otto alkaa vähitellen ymmärtää, ettei kukaan pärjää yksin ja että toisista, kissoistakin, välittäminen on tärkeää.

Fredrik Backmanin romaaniin perustuva tarina on Holmin ja Forsterin elokuvassa toki sama, mutta eroja elokuvissa on, niin tapahtumien kuin tunnelmankin suhteen. Ruotsalainen kotikutoisuus vaihtuu Forsterilla hollywoodilaiseen luistavuuteen ja elokuvan sanoman hieman laskelmoituun korostamiseen.

Rolf Lassgård tekee lisäksi päähenkilöstä Holmin elokuvassa vanhemman ja hauraamman oloisen verrattuna vetreään Hanksiin.

Saksalaissyntyisen Forsterin paras ohjaustyö lienee yhä hänen läpimurtoelokuvansa Monster’s Ball (2001), mutta virtaviivaisena, hieman banaalin opetuksen sisältämänä viihde-elokuvana A Man Called Otto ei ole huono. Se saa virtansa pääosin Hanksin ja Trevinon roolisuorituksista. He ovat hyviä ja pelaavat mainiosti yhteen.

Pientä modernisointia edustaa se, että kun Holmin elokuvassa paikallislehti pistää kepulikonsteja harrastavan hoitopalvelun ruotuun, Forsterilla saman tempun tekee netin kautta sometoimittaja häijylle kiinteistöfirmalle.

Pieni silmänisku tarinan alkuperämaan ja Oton ilmeisen ruotsalaisten sukujuurien suuntaan on kahvilakohtauksessa. Siinä Otto ja Marisol syövät laskiaispullia.

Nuorta Ottoa esittää elokuvan takaumajaksoissa Hanksin ja hänen puolisonsa näyttelijä-tuottaja Rita Wilsonin poika Truman Hanks.

Käsikirjoitus David Magee, tuottajat Gary Goetzman, Tom Hanks, Rita Wilson, Fredrik Wikström, pääosissa Tom Hanks, Mariana Treviño, Mack Bayda, Manuel Garcia-Rulfo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat