Pamela Tolan rönsyilevässä elokuvassa kohtaukset jäävät irrallisiksi kokonaisuudesta

Ystävyyssuhde on patologista läheisriippuvuutta elokuvassa, joka ei tavoita tasapainoa.

Ripen (Alina Tomnikov, vas.) ja Nooran (Iina Kuustonen) istuminen uimahallin kylmävesialtaassa tuntuu osuvalta vertauskuvalta koko suhteelle.

12.1. 13:03

Draamakomedia

Järjettömän paska idea, ohjaus Pamela Tola. 107 Min. K12. ★★

Järjettömän paska idea esittää yhdessä hetkessä vainoojadraamaa ja toisessa polttaririehaa. Elokuva on vaikea kategorisoida, eikä se ole moite.

Sen käsikirjoittaja-ohjaaja Pamela Tolan edellinen elokuva Teräsleidit oli menestys.

Teräleidit on puhdasverisempi komedia, mutta siinäkin nauruun sotkettiin tummia sävyjä lähisuhdeväkivallasta tapon yritykseen. Teos ylsi Suomessa vuoden 2020 toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi Frozen 2:n jälkeen.

Myös Tolan uusimmassa käsitellään päähenkilöiden välisten lämpimien ja kylmien tunteiden ristivetoa. Ripe (Alina Tomnikov) on mobiilipelisuunnittelija, joka haluaisi laajentaa firman toiminta-alaa. Kollega Noora (Iina Kuustonen) toimii äkkiväärän Ripen puskurina. Se tosin tarkoittaa, että hän ottaa vastaan osan ystävänsä iskuista.

Draamakomedia unohtaa nopeasti pelimaailman ja keskittyy kuvaamaan kaksikon jatkuvaa konfliktin ja sovittelun kierrettä. Iso riita repeää, kun Noora aikoo naimisiin kumppaninsa (Lauri Maijala) kanssa.

Tola osaa rakentaa vetäviä kohtauksia ja kuvia: nuoruutta larppaavat pelifirman naiset tamppaavat auton katolla, ja teknologia-alan pitchaustilaisuus pidetään lumen ympäröimässä vesialtaassa. Tapahtumaympäristönä toimii talvinen Oulu, joka sitoo sisäänsä niin yrityspöhinää kuin pohjoista monotoniaa.

Usein kohtaukset jäävät kuitenkin irrallisiksi kokonaisuudesta, tämä siitäkin huolimatta, että kokonaisuus rönsyää moneen suuntaan. Se kurkottaa kohti vakavaa taidedraamaa, kipeää identiteettijännäriä ja rempseää komediaa – vaikka helppojen naurujen hakemisesta teosta ei voi syyttää.

Kaikki linjat kietoutuvat Ripen patologiseen läheisriippuvuuteen. Lähtöasetelma lähenee yhdysvaltalaiskomediaa Morsiusneidot, mutta mieleen tulee ysärijännäri Nuori naimaton nainen, jossa alivuokralainen ripustautuu vuokraemäntäänsä pakkomielteisellä innolla. ”Mä oon ihan halvaantunut ilman sua”, Ripe sanoo Nooralle.

Elokuva ei tavoita päähenkilöitään yhdistäviä tekijöitä. Tarinaan pujahtaa viittauksia lapsuuden koettelemuksiin ja yhteiseen opiskeluaikaan, mutta ne jäävät hämäriksi. Yhtä irrallisiksi jää osa sivuhahmoista, kuten firmaan palkattu Poju (Mikko Kauppila). Hahmo tuntuu olevan mukana vain ehdottaakseen mahdollisuutta kepeämpään ystävyyteen.

Ripen ja Nooran väliltä kepeyttä ei löydy. Kaksikon istuminen uimahallin kylmävesialtaassa tuntuu osuvalta vertauskuvalta koko suhteelle. Fiilis ei ole erityisen lämmin vieruspaikoista huolimatta.

Käsikirjoitus Pamela Tola. Tuottajat Aleksi Bardy ja Anniina Leppänen. Pääosissa Alina Tomnikov, Iina Kuustonen, Chike Ohanwe, Lauri Maijala, Leea Klemola.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat