Opettajaa syytetään seksistä oppilaan kanssa – Moraali­pohdinta hukkuu ajojahdin melskeisiin

The Teacher yrittää olla psykologinen draama, mutta lopulta väliä on vain vetävällä juonella.

Ylennyksen saaneella Jennalla (Sheridan Smith) on syytä juhlaan. Mutta ilta ei pääty hyvin.

28.12.2022 2:00 | Päivitetty 28.12.2022 10:07

Alkuminuuttiensa puolesta brittiläinen The Teacher (2022) voisi olla kuin mikä tahansa citysinkkuelämää kuvaava minisarja. Päähenkilö, opettajana työskentelevä Jenna (Sheridan Smith), on menevää sorttia. Hän viihtyy yöelämässä ja ponnistaa bileillan jälkeen yhden illan tuttavuuden luota töihin aurinkolasit päässä naukkailemaan vissyä.

Mutta Mike Bensonin ja Barunka O’Saughnessyn käsikirjoittamassa draamasarjassa on sinkkukomedioita pahaenteisempi tunnelma. Jennan juomisen holtittomuus, vähän liian tuttavalliset välit oppilaiden kanssa, kollegoiden tuomitsevat katseet – kaikki nämä ovat vihjeitä tulevasta.

Huolettomuus karistetaan viimeistään siinä vaiheessa, kun ylennystään juhlimaan lähteneen Jennan ilta päättyy totaaliseen muistikatkokseen. Seuraukset ovat tällä kertaa vakavat: Jennaa syytetään seksistä 15-vuotiaan oppilaansa, duunariperheestä tulevan Kylen (Samuel Bottomley), kanssa.

Neliosainen sarja ei tuhlaa aikaa ylimääräiseen selittelyyn tai henkilöiden syventämiseen. Varsin pian käynnistyy pakolliset mutkat tekevä ajojahti, jossa tapahtumien syiden vihjataan johtavan Jennan menneisyyteen.

Avausjakson jälkeen tapausta ryhdytään jo perkaamaan todenteolla tiukkojen poliisien kuulusteluissa, empaattisen puolustusasianajajan kanssa ja vastahakoisen isän sohvalla.

Sosiaalinen media ja brittiläiseen tapaan kärkäs lehdistö lyövät lisää vettä myllyyn. Vastaavat tapaukset ovat toki meikäläisessäkin mediassa ylittäneet uutiskynnyksen

The Teacher antaa ymmärtää olevansa psykologinen draama, mutta lopulta psykologinen puoli jää sivuosaan. Pohjimmiltaan se on juonivetoinen kertomus, jossa koko tarina rakentuu katsojalta pimitettävien tietojen ympärille. Jännite kestää vain sen aikaa, että puuttuvat palaset putoilevat paikoilleen.

Vaikka kyse on opettajan ja oppilaan välisestä suhteesta, moraaliseen pohdintaan ei juuri uppouduta. Jennan kärsimyksen kyllä näkee, mutta häntä ei juuri altisteta epämiellyttävälle moraaliselle pohdinnalle, kuten ei katsojaakaan.

The Teacher, MTV3 klo 22.35 ja MTV-katsomo. (K7)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat