Elokuvan katsominen mobiili­liittymän kautta vastaa jopa saunan lämmitystä, vaikka se ei näy sähkölaskussa

Mobiiliverkkojen tietoliikenne kuluttaa koko ajan enemmän sähköä, ja valtaosa verkossa liikkuvasta datasta on videota.

Television sähkönkulutus on pientä, mutta videon katselu mobiililiittymän kautta lisää mobiiliverkon kuormitusta ja sähkönkulutusta koko maan tasolla.

28.12.2022 16:09 | Päivitetty 29.12.2022 10:28

Yhä suurempi osa kulttuuripalveluista käytetään digitaalisesti kotona. Elokuvat ja tv-sarjat katsotaan suoratoistosta, ja samaa reittiä tulee suurin osa kuunnellusta musiikista.

Sähkön hinnan rajujen vaihtelujen takia kotitalouksia kiinnostaa entistä enemmän myös kodin tietotekniikan ja viihde-elektroniikan sähkönkulutus.

Viihdelaitteet vievät sähköä ehkä enemmän kuin moni edes tajuaa. Yksittäisen uuden laitteen kulutus on pientä, mutta Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva arvioi, että kaikki kodin viihdelaitteet kuluttavat yhteensä seitsemän prosenttia kaikesta kotitalouden sähköstä. Se on enemmän kuin ruoan kylmäsäilytyksen kulutus.

Sähköyhtiöt ovat tiedottaneet ahkerasti säästövinkeistä ja muistuttaneet, että tietokoneista, televisioista ja päätelaitteista kannattaa kytkeä virta kokonaan pois silloin kun niitä ei käytetä, sillä laitteet kuluttavat virtaa myös lepotilassa.

Myös näyttöjen koolla on väliä. Viime vuosina suosituimman kokoiseksi noussut 55-tuumainen keskivertotelevisio kuluttaa noin 0,1 kilowattituntia tunnissa.

Suunnilleen saman verran sähköä vie pöytätietokone. Kannettava tietokone selviää jo huomattavasti vähemmällä virrankulutuksella ja kaikkein piheimpiä katselulaitteita ovat tabletti ja älypuhelin, joiden virrankulutus voi olla vain prosentin verran kannettavan tietokoneen kulutuksesta.

Vertailun vuoksi pölynimuri kuluttaa 1–1,25 kilowattituntia, eli kahden tunnin elokuvan katselu isosta televisiosta vie suunnilleen saman verran sähköä kuin runsaan kymmenen minuutin imurointi.

Kulutuslukemat tarkoittavat tunnin aikana syntynyttä sähkönkulutusta kilowattitunteina. Laskelmat ovat peräisin useiden sähköyhtiöiden esimerkeistä.

Näyttöjen virrankulutukseen vaikuttaa kirkkaus. Tekniikan Maailma teki lokakuussa mittauksen, jonka mukaan television kirkkautta himmentämällä sähkönkulutusta saatiin pienennettyä yli 20 prosentilla ja hämärässä huoneessa jopa 50 prosentilla.

Televisiota enemmän kotitalouden sähkölaskua kasvattaa tehokas pelitietokone suurine näyttöineen ja tehokkaine näytönohjaimineen. Pelkkä keskusyksikkö voi viedä sähköä saman verran kuin viisi suurta taulutelevisiota. Koko laitteiston virrankulutus voi nousta lähelle yhtä kilowattituntia.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner sanoo, että pelkkä datan liikuttaminen ei juuri vaikuta kodin sähkölaskuun.

”Kodin tietoliikennelaitteissa suurin virrankulutus tulee, kun laitteen laittaa päälle”, hän sanoo.

”Mobiiliverkon puolella liikenne taas lisää kulutusta. Suurin juttu tässä on infrastruktuuri.”

Manner muistuttaa, että 80 prosenttia verkossa liikkuvasta datasta on videota. Melkein puolet datasta liikkuu mobiililiittymien kautta. Kun mobiiliverkko kuormittuu ja tukkeutuu, niin verkon kapasiteettia on kasvatettava, eli tarvitaan investointeja. Mobiiliverkon käyttö kuluttaa myös paljon enemmän sähköä kuin kuituyhteyksien käyttö.

”Jokainen bitti mobiiliverkkoon lisää virrankulutusta.”

Mannerin mukaan sähkön kulutus ja sen aiheuttamat kustannukset liittyvätkin suuressa mittakaavassa tietoverkkojen käyttöön.

”Tätä voisi verrata sähkösaunan lämmitykseen. Jos yhdessä kodissa laitetaan sauna lämpiämään, se ei tunnu missään, mutta kun miljoonassa kodissa lämmitetään sauna samaan aikaan, se alkaa tuntua Fingridissä [Suomen sähkönjakelun kantaverkkoa ylläpitävä yhtiö].”

Aalto-yliopiston keväällä julkistaman tiedon mukaan kahden tunnin mittaisen elokuvan katsominen 4K-tasoisella kuvalla mobiililiittymän kautta lisää mobiiliverkon sähkön kulutusta saman verran kuin saunan lämmittäminen.

Puolentoista tunnin saunominen kuluttaa sähköyhtiöiden julkistamien arvioiden mukaan 8–10 kilowattituntia.

Mobiiliverkon sähkönkulutuksesta on tehty useita laskelmia eri tavoin ja eri tuloksin. Myös Traficomin mukaan mobiiliverkon käyttö kuluttaa enemmän sähköä kuin kiinteän verkon käyttö, mutta vähemmän kuin Aalto-yliopiston julkaisemassa laskelmassa. Traficomin tutkimuksen mukaan 8,5 gigatavun siirto mobiiliverkossa kuluttaa sähköä yhden kilowattitunnin verran.

Kaksituntisen 4K-tasoisen elokuvan koko on suoratoistopalvelusta riippuen 14 gigatavua tai enemmän, eli se kuluttaa Traficomin laskelmien mukaan vähintään noin 1,6 kilowattituntia.

Lue lisää: Olisiko tässä uusi tapa säästää sähköä? Pornon osuus koko internetin sähkönkulutuksesta on jopa viidennes

Lue lisää: Moni kuvittelee, että cd-levyistä luopuminen on ympäristöteko – Tutkija selvitti, että musiikin kuuntelun hiilijalanjälki on nyt suurempi kuin koskaan

Juttua muokattu 28.12. kello 17.05: Lisätty täsmennys, että keskivertotelevisio kuluttaa noin 0,1 kilowattituntia tunnissa.

Juttua muokattu 29.12. kello 10.23: Lisätty tieto Traficomin tutkimuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat