Kuka jää ensi vuonna tauolle? Näitä asioita odotamme popmusiikissa

Uusia artisteja on yhä enemmän, mutta artistin ura on yhä lyhyempi popmusiikin jatkuvasti tuulisemmalla kentällä. Ennustamme, että vuonna 2023 nämä kolme asiaa tapahtuvat Suomen popmusiikin kentällä.

1.1. 13:00

Tauon paikka

Määrittelemättömän mittaiselle tauolle vetäytyminen oli vuonna 2022 suosittu uutinen, ja Antti Tuisku ja Vesala saattavat saada seuraajia ensi vuonna. Vaikka kotimaisen rockin puolella on Ismo Alangon ja Pate Mustajärven kaltaisia artisteja, jotka ovat nousseet suosikeiksi parikymppisinä ja pysyneet menestyneinä 40 vuotta, niin elämäntyön mittaisen uran rakentaminen käy koko ajan vaikeammaksi.

30 vuotta musiikkia työkseen tehnyt Maija Vilkkumaa kertoi syksyllä HS:n haastattelussa hyväksyneensä, että ”ei kukaan voi olla aina huipulla, mutta silti voi tehdä merkittävää taidetta”. Sekin vaatii yleensä pitkän pohjatyön, jotta merkittävä taide herättäisi huomiota ja vastakaikua.

Laulajana ja lauluntekijänä tunnetuksi tulleelle artistille kiinnostavuus ja tunnettu nimi onkin pääomaa, jonka varaan voi jatkaa työtään monella muullakin luovalla alalla. Nelikymppiselle esiintyvälle taiteilijalle suosion huipulla lopettaminen on siis paitsi tyylikkäämpää myös turvallisempaa kuin hautaan asti humppaaminen.

Vinyylilevy

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin kevättalvella kerrotaan millä tavalla Suomessa ostettiin musiikkia vuonna 2022. Vinyylilevyn suosio on kasvanut jo kauan, ja yllättäen myös cd-levyjen myynti nousi vuonna 2021 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010.

Vinyylilevyn suosioon luottaa ainakin Helsingin Levypuristamo, joka käynnisti vinyylilevyjen valmistuksen Suomessa vuosikausien tauon jälkeen. Britanniassa vinyylin myynti ylitti cd-levyjen myynnin tänä vuonna ensi kertaa 35 vuoteen, ja yhtenä syynä siihen pidettiin Taylor Swiftin viimevuotista menestysalbumia, jota myytiin paljon myös vinyylimuodossa.

Ylivoimaisesti suurin osa musiikista ostetaan kuitenkin suoratoistopalveluista, ja perinteisten äänitteiden osuus vuonna 2021 oli Suomessa alle kymmenen prosenttia. Vaikka cd-levyn myynti kasvoi vähän, niin vuonna 2021 myyty määrä oli 230 000 kappaletta, kun 2000-luvun alussa cd-levyjä meni parhaimmillaan 8,7 miljoonaa vuodessa.

Ne vuodet eivät enää palaa.

Uusi koko kansan artisti

Vuonna 2017 Emma-gaalan yleisöäänestyksessä vuoden artistiksi valittiin Arttu Lindeman. Vanhempi kuulijakunta hämmästeli kenestä on kyse, vaikka Lindeman oli saanut vuodessa neljä singlelistan ykköstä ja hänen ensialbuminsa oli myynyt platinaa. Vähän samanlaisia reaktioita herätti vuoden 2020 kuunnelluimman kappaleen tehnyt William, ja päättyvänä vuonna Villieläin-hitin tehnyt Ramses II.

Koko kansan läpäiseviä uusia tähtiä syttyy todella harvoin. Spotifyn ja Youtuben kautta pinnalle nousevia uusia artisteja tulee varmasti myös alkavana vuonna, mutta kilpailu on kovaa. Vaikka levy-yhtiöt puhuvat kauniisti artistien pitkien urien tärkeydestä, niin karsintaerät eivät kestä muutamaa singleä pidempään. Hittiä vaille jääneen artistin uran jatko on oman sitkeyden varassa.

Helmikuussa järjestettävässä Emma-gaalassa vuoden tulokkaana ehdolla oleva uuden ajan iskelmälaulaja Olli Halonen on esimerkki siitä, että koko kansan suosikkeja voi silti syntyä. Iskelmä ei ole kuollut, ja Halonen ei varmasti jää lajinsa viimeiseksi.

Lue lisää: Tähän maahan ei tarvita lisää tuollaisia vätyksiä, sanoi levy-yhtiön edustaja – Nyt Olli Halonen teki yhden vuoden isoimmista hiteistä

Lue lisää: ”Meille soitellaan maailmalta”, kertoo Suomen uuden levy­tehtaan perustaja – Levyjen kysyntä on nyt valtavaa

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat