Netflixin joulun ajan jättihitti onnistuu vain osittain

Netflix hankki Veitset esiin -murhamysteerin jatko-osan oikeudet hurjalla summalla.

Tarkoituksellisen överisti näyttelevä Daniel Craig sai muhevan palkkion paluustaan mestarietsivä Benoit Blancin rooliin.

2.1. 2:00 | Päivitetty 2.1. 12:45

Jännityskomedia

Glass Onion: Veitset esiin -mysteeri ★★★

Glass Onion: A Knives Out Mystery, USA 2022

Netflix

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä -jännityskomedia (2019) oli tekijöilleen taloudellinen menestys kahdella tapaa.

Ensinnäkin 40 miljoonalla dollarilla tehty elokuva keräsi 331 miljoonan lipputulot. Toiseksi Netflix innostui niin paljon konseptista, jossa konstikkaita murhatutkimuksia johtaa mestarietsivä Benoit Blanc (etelävaltioiden aksentilla englantia vääntävä Daniel Craig), että se ryhtyi Applen ja Amazonin kanssa tarjouskilpaan kahden jatko-osan oikeuksista.

Hintalapusta tuli hillitön: yhteensä 469 miljoonaa, josta Craig, tuottaja Ram Bergman ja ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson saivat tiettävästi yli 100 miljoonaa kukin. Ehtoja oli vain kaksi: kussakin jatko-osassa budjetin on oltava vähintään 40 miljoonaa ja Craigin on jatkettava pääosassa.

Lue lisää: Joulun ajan suuri Netflix-hitti näyttää, kuinka Daniel Craig jatkaa uraansa James Bondin jälkeen

Lue lisää: Jännityskomedia parodioi Agatha Christien murha­mysteereitä rakkaudella

Johnsonin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Glass Onionissa Edward Norton esittää monimiljardööri Miles Bronia. Tämä järjestää yksityisellä saarellaan ”murhamysteerijuhlat”, joihin saapuu kahdeksan vierasta – joko sattumoisin tai tarkoituksella yhtä monta kuin Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -saariromaanissa (1939).

Yksi vieraista on Blanc, ja muut pääosin Bronin nuoruudenystäviä: entinen valokuvamalli Birdie (Kate Hudson) avustajineen, miesten ylivaltaa kannattava influensseri Duke (Dave Bautista) naisystävineen, poliitikko Claire (Kathryn Hahn), tutkija Lionel (Leslie Odom Jr.) ja Bronin yhtiöstään syrjäyttämä perustajaosakas Andi (Janelle Monáe).

Miljardööri Miles Bronin (Edward Norton, vas.) saarella on yhtä monta vierasta kuin Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -romaanissa, kahdeksan.

Ensimmäinen Veitset esiin ei aivan onnistunut lunastamaan tenhovoimaisen perinteikkäästi aseteltua mysteeriään. Uutuudessa on samaa vikaa mutta pätkissä. Alussa vieraiden esittelyyn käytetään niin paljon aikaa, että alku väljähtyy. Kolmen vartin kohdalla tapahtuu ensimmäinen laadukas käänne ja Johnsonin ote napakoituu ilmiselvästi, noin tunnin ajaksi.

Kun mysteeriä pitäisi alkaa paketoida kasaan, löyhyys saapuu taas. Harmaita aivosoluja ei enää vaivata, puhuttiin sitten Blancista, Rian Johnsonista tai katsojasta.

Luonteva Janelle Monáe lukeutuu Glass Onion -elokuvan keskeisiin näyttelijöihin.

Kyynisesti katsoen yksi syy lopun onttouteen on 100 miljoonan dollarin ennakkobonus. Jos summa olisi luvattu jälkikäteen, vain ja ainoastaan priimaleffasta, loppu olisi lähes varmasti ollut mietitympi.

Siksikin hymyilyttää, kyynisesti aina vain, että suuri osa Glass Onionin vitseistä liittyy upporikastumisen haittapuoliin.

Oikaisu kello 12.40: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Craig puhuu elokuvassa englantia ”texasilaisittain”. Craig puhuu elokuvassa englantia etelävaltioiden aksentilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat