Leningrad Cowboys hakeutuu yrityssaneeraukseen

Leningrad Cowboys -yhtye on jättänyt käräjäoikeuteen hakemuksen yrityssaneerauksesta.

Leningrad Cowboys ja The Russian Air Force Choir esiintyi Tampere X-mas -konsertissa Tähtiareenalla vuonna 2013. Yhtye on kärsinyt taloudellisista vaikeuksista.

2.1. 13:04

Leningrad Cowboys -yhtye on jättänyt yrityssaneeraushakemuksen käräjäoikeuteen. Helsingin käräjäoikeus vahvistaa HS:lle, että hakemus on jätetty 30. joulukuuta.

HS uutisoi marraskuussa, että valtionkonttori hakee muusikko Sakari ”Sakke” Järvenpään omistamaa Leningrad Cowboys Ltd Oy:tä konkurssiin. Konkurssihakemus jätettiin Helsingin käräjäoikeudelle perjantaina 11. marraskuuta.

Syksyn aikana valtionkonttori yritti periä Järvenpäältä useita erääntyneitä lainaosuuksia sekä niiden korkoja. Perittävä summa oli hieman yli miljoona euroa.

Perittävät lainaosuudet liittyvät Järvenpään vuonna 2012 ottamaan tuotekehityslainaan. Lainan suuruus oli 1,6 miljoonaa euroa. Lainan on myöntänyt silloinen Tekes eli Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, joka tunnetaan nykyisin nimellä Business Finland. Lainalle myönnetty maksuaika on ollut seitsemän vuotta.

Tötterökampauksistaan tunnettu Leningrad Cowboys on perustettu vuonna 1987. Yhtye syntyi, kun lahtelaisen huumoriyhtyeen Sleepy Sleepersin toiminta hiipui ja muotoutui uudestaan Leningrad Cowboys -kokoonpanoksi. Urallaan yhtye on esittänyt länsimaisia rock-kappaleita ja venäläisiä kansanlauluja uusina sovituksina.

Leningrad Cowboys on keikkaillut viime vuosina harvakseltaan. Koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten lisäksi sen toiminta on hiipunut lento-onnettomuuden sekä Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Leningrad Cowboys on esiintynyt usein Puna-armeijan kuoron kanssa. Vuonna 2016 suuri osa Puna-armeijan kuoron jäsenistä menehtyi lento-onnettomuudessa, kun Venäjän armeijan Tupolev Tu-154 -lentokone syöksyi Mustaanmereen.

Järvenpään mukaan myös sota on vaikuttanut yhtyeen esiintymismahdollisuuksiin.

”Meidän kohdalla Putin ei ainakaan laita elämää helpommaksi. Tätähän kukaan ei osannut ennustaa koronan jälkeen, että Venäjän toiminta Ukrainassa on hyydyttänyt ainakin itäpuolen Euroopan viihteen. Se tarkoittaa, että amerikkalaiset bändit eivät uskalla tulla tänne, ja meidän kaikki festarikeikat on peruttu ja siirretty”, Järvenpää sanoi HS:n haastattelussa marraskuussa.

Yrityssaneeraus on usein viimeinen keino konkurssin välttämiseksi.

Yrityssaneerauksen tarkoituksena on tervehdyttää liiketoiminta, jonka uskotaan olevan kannattavaa tulevaisuudessa. Yrityssaneeraus voidaan aloittaa esimerkiksi silloin, jos vähintään kaksi velkojaa, joiden yhteenlasketut saatavat saneerattavalta yritykseltä vastaavat viidennestä velallisen veloista, puoltavat sitä.

Jos liiketoiminnan tervehdyttäminen näyttää mahdolliselta alkutietojen perusteella, tuomioistuin päättää menettelyn aloittamisesta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat