200 mahtavinta laulajaa on valittu, ja erityisesti Céline Dionin puuttuminen listalta ärsyttää ihmisiä

Rolling Stone -lehden kiistellyn listan laativat kolmisenkymmentä lehden omaa toimittajaa ja avustajaa.

Amazing Grace -konserttielokuva (2018) näyttää Aretha Franklinin esiintymässä vuonna 1972.

2.1. 14:26

Vuonna 2018 kuollut Aretha Franklin on kaikkien aikojen mahtavin laulaja. Näin väittää Rolling Stone -lehti, joka on listannut 200 maailman mahtavinta laulajaa. Listan laativat kolmisenkymmentä lehden omaa toimittajaa ja avustajaa.

Suuri yllätys syvä-äänisen Franklinin voitto ei ollut, sillä hän voitti Rolling Stonen 100 mahtavinta laulajaa -äänestyksen myös vuonna 2008, jolloin lista julkaistiin edellisen kerran. Tuolloin se syntyi laajemman joukon, 179 asiantuntijan, äänestyksen tuloksena. Vuosikymmen aiemmin Mojo Magazine antoi Franklinille maailman kaikkien aikojen parhaan laulajan tittelin.

Franklinin levyttämä kappale Respect (1967) oli kärjessä myös, kun Rolling Stone laittoi järjestykseen kaikkien aikojen parhaita kappaleita vuonna 2021.

Lehden tuoreimman listauksen perusteluissa Franklinin ääntä kutsutaan muun muassa ”luonnonvoimaksi” ja ”taivaanlahjaksi”.

Whitney Houston esiintyi Helsingissä vuonna 1999.

Toiseksi äänestyksessä tuli Whitney Houston (2008: Ray Charles). Kolmanneksi tuli Sam Cooke (2008: Elvis Presley). Cooke nauttii laulajana tasaista suosiota, sillä vuoden 2008 listalla hän oli neljäs.

Muut nyt kärkikymmenikköön sijoittuneet ovat Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding ja Al Green. Pop- ja rockgenren suurimmista nimistä 20 parhaan joukossa ovat muun muassa John Lennon (12), Freddie Mercury (14), ja Prince (16). Elvis Presley on tällä kertaa sijalla 17.

AIKOINAAN erittäin vaikutusvaltaisen Rolling Stonen suuruuden päivät ovat kenties takana päin, mutta yhä lehden listaukset saavat runsaasti kansainvälistä huomiota – ja valinnat nostattavat keskustelua.

Tällä kertaa kuumimmaksi puheenaiheeksi on noussut Céline Dionin puuttuminen listalta kokonaan. Laulajan ihailijat ovatkin purkaneet ärtymystään sosiaalisessa mediassa.

Kieltämättä hätäisempi saattaisi pitää muun muassa Titanic-elokuvan tunnuskappaleen esittävää Dionia vaikkapa Bob Dylania (sijalla 15) parempana laulajana. Tekijöillä on kuitenkin lukuohje listan tulkitsemiseen.

"Ennen kuin kommentoit valintoja, muista, ettei tämä ole suurimpien äänten lista vaan suurimpien laulajien lista. Lahjakkuus on vaikuttavaa, nerous ylivoimaista", artikkelissa neuvotaan.

Listaa protestoivat huomauttavat, että artikkelin nettiosoitteessa puhutaan nimenomaan ”parhaista laulajista”.

Celine Dion lavalla Quebecissä vuonna 2019.

Tekijät myöntävät valintojen myös painottuvan populaarikulttuuriin. Näin esimerkiksi Ozzy Osbourne on sijoittunut listalla sijalle 112, kun taas oopperatähdet puuttuvat siltä kokonaan.

”Ozzy Osbournella ei ole ääntä, jota useimmat kutsuisivat hyväksi. Mutta voi pojat, onpa se mahtava", perusteluissa todetaan.

Koko 200 laulajan lista löytyy täältä.

20 kaikkien aikojen parasta laulajaa Rolling Stonen mukaan

1. Aretha Franklin

2. Whitney Houston

3. Sam Cooke

4. Billie Holiday

5. Mariah Carey

6. Ray Charles

7. Stevie Wonder

8. Beyoncé

9. Otis Redding

10. Al Green

11. Little Richard

12. John Lennon

13. Patsy Cline

14. Freddie Mercury

15. Bob Dylan

16. Prince

17. Elvis Presley

18. Celia Cruz

19. Frank Sinatra

20. Marvin Gaye

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat