Torttutukat maalaismaisemissa – Jani Volasen kulttielokuvassa näyttelijät ottavat ilon irti hahmoistaan

Mainio näyttelijäntyö ja hupaisa dialogi pitävät Rumble-lyhytelokuvan kasassa.

Lettu (Vesa-Matti Loiri) on porukan johtaja.

3.1. 2:00 | Päivitetty 3.1. 10:31

Lyhytelokuva Rumble avaa rauhallisella kuvalla maalaismaisemasta, jossa lehmät laiduntavat taustallaan metsää.

Sitten kuvaan astuu neljä rasvatukkaa. He ovat pysähtyneet tien varteen virtsaamaan.

Molemmat näyt ovat nostalgista suomalaiskansallista kuvastoa. Kamerat ovat hivelleet maalaismaisemia kotimaisen elokuvan alkuhämäristä saakka, ja Suomessa erityisen jalansijan aikanaan saanut fiftarimuoti katsoo kuvitteelliseen menneeseen.

Ake (Jari Nissinen), Lettu (Vesa-Matti Loiri), Mäkinen (Tommi Korpela) ja Pera (Jari Pehkonen) elävät muutenkin omassa maailmassaan. Punaisen Cadillacin jalkatilassa on kanisteri, josta juomaa vedetään letkulla. Huoltoaseman baarissa oluista ei makseta. Elvis on kuningas.

Ake (Jari Pehkonen, vas.), Lettu (Vesa-Matti Loiri), Mäkinen (Tommi Korpela) ja Pera (Jari Nissinen) ovat tien päällä, ja siinä pitäisi sitten pizzaa saada.

Jani Volasen ohjaama ja yhdessä Jari Nissisen kanssa käsikirjoittama Rumble nauttii kulttisuosiota. Komediallisesta tie-elokuvasta ei ole pitkä matka kahdeksaa vuotta myöhemmin tehtyyn Napapiirin sankareihinkaan. Digiboksin sijaan fiftarit ovat nyt pizzan perässä.

Näyttelijät ottavat ilon irti hahmoistaan, jotka nälän syvetessä uhmaavat poliisia ja turvautuvat väkivaltaan. Sivurooleissa nähdään muun muassa Henry Hanikka, Hannu-Pekka Björkman ja Elina Knihtilä. Mainio näyttelijäntyö ja hupaisa dialogi pitävät hetkittäin haahuilevan kerronnan kasassa.

Rumblen onnistumisen voi laittaa myös pimeyden piikkiin, sillä nostalgiassa piilee terävä reuna.

Viisikymmentäluvun ihannointi sisältää rasismin löyhkää, ja idyllisen maalaismaiseman luontokappaleetkin joutuvat koville, kun porukan johtaja Lettu ottaa lehmästä mittaa.

Rumble, Teema klo 21.01 ja Areena. (K12)

Oikaisu kello 10.30: Jutun kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että Jari Nissinen on ensimmäisenä vasemmalla ja Jari Pehkonen oikealla. Jari Pehkonen on kuvassa ensimmäisenä vasemmalla ja Jari Nissinen oikealla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat