Uudessa Berliini-sarjassa tavaratalo on unelmien tyyssija

Vuodesta 1928 alkava Lupausten linnake sijoittuu samaan aikaan kuin Babylon Berlin.

Maalta saapunut köyhä Vicky Maler (keskellä, Naemi Florez) ja uusi ystävä Elsie Schön (takana, Amy Benkenstein) hakevat töitä Jonass-tavaratalosta, joka avattiin Berliinissä oikeastikin vuonna 1929.

4.1. 2:00

Berliiniä katsottiin draamasarja Babylon Berlinin alussa jonkin aikaa ulkopuolisen, kaupunkiin Kölnistä vuonna 1929 muuttaneen poliisikomisarion silmin. Saman saksalaisen tuotantoyhtiön uudessa historiallisessa Berliini-sarjassa Lupausten linnake 1920-luvun lopun keskeinen näkijä ja kokija on kolmekymppinen maalaisnainen pohjoisesta Pommerista, ystävänsä lupausten houkuttelema köyhä Vicky Maler (Naemi Florez).

Mutta kesästä 1928 alkavan Lupausten linnakkeen ytimessä eivät ole rikokset, eivät edes dekadentin Berliinin ”synnilliset paheet”. Saksalaisen Sybil Volksin romaaniin Torstraße 1 (2012) perustuvan draamasarjan ensimmäistä kuuden jakson kautta kannattelee toisaalta kahden eriparisen nuoren hankala rakkaustarina ja toisaalta suunnitelma tavaratalosta, jossa tavikset voisivat vihdoin toteuttaa tavaraunelmiaan.

Entinen hävittäjälentäjä ja sotasankari Arthur Grünberg (Alexander Scheer) haluaa avata Berliiniin ensimmäisen tavaratalon, jossa tavikset voi vihdoin päästä käsiksi unelmiinsa – ostamalla osamaksulla.

Tämän tavaratalon haluaa avata Berliinin vilkkaan Alexanderplatzin lähelle entinen hävittäjälentäjä ja sotasankari Arthur Grünberg (Alexander Scheer), joka unelmoi menestyksestä lähinnä rikkaan vaimonsa Alice Grünbergin (Nina Kunzendorf) rahoilla. Hän on omaa sukua Jonass ja antaa nimen Kaufhaus Jonassille, jonka komeassa uudisrakennuksessa tehtiin hetken aikaan kauppaa myös todellisuudessa – kunnes natsit ottivat talon haltuunsa.

Yritteliään Vicky Malerin ja uuden Jonass-tavaratalon vaiheet kietoutuvat vähitellen tietysti toisiinsa, toisena tarinallisena yhdistäjänä Berliinin konservatoriossa opiskeleva Harry Grünberg (Ludwig Simon), joka haluaa palavasti jazzpianistiksi. Hänen kauttaan kurkistetaan siihen baarien ja klubien alamaailmaan, joka on tuttua jo Babylon Berlinistä, mutta draamana Lupausten linnake on perinteisempi ja sovinnaisempi ainakin neljän jakson perusteella.

Visuaalisesti näyttävän ja menneen maailman tunnelman tavoittavan sarjan ominta omaa saattaakin olla naisten aseman kuvaus – sekä ystävinä, työntekijöinä että puolisoina, joilla kaikilla on unelmia. Siihen viittaa myös sarjan alkuperäinen nimi Das Haus der Träume, Unelmien talo.

Lupausten linnake, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat