Harri Moisiosta tuntuu oudolta, että suomalaisia kiinnostavat ”keski­vartalo­lihavan setä­miehen” mieli­piteet pari­suhteista

Televisiotöiden myötä Harri Moisio on muutaman viime vuoden aikana saanut maineen parisuhteiden erikoisasiamiehenä ja sinkkuelämän kokemusasiantuntijana.

”On mussa sellainenkin merkillinen piirre, että saatan välillä miettiä, että ettekö te todella tajua, että olen suositun radioshow’n aamujuontaja. On sellainen harhainen kuvitelma. Kyllä sellainen nololta tuntuu”, Harri Moisio sanoo.

12.1. 2:00 | Päivitetty 12.1. 9:12

Elettiin alkukevättä 1990, kun Harri Moisio ilmoittautui avustajakurssille Radio Suomen Saloon.

Seitsemäntoistavuotiaan lukiolaispojan mielessä välkkyi huikeita tulevaisuudennäkymiä: kohta hän saisi mukavasti taskurahaa, pääsisi tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja tekemään oikeita toimittajan töitä.

Kaikki se tuntui eksoottiselta ja ihmeelliseltä.

Sitä hän ei kuitenkaan osannut aavistaa, että kolme vuosikymmentä myöhemmin hänestä kuoriutuisi parisuhdespesialisti, joka analysoi parinvaihtoa suositussa realitysarjassa ja luennoi sinkkuelämän lainalaisuuksista naistenlehtien haastatteluissa.

”Joo, en todellakaan”, Moisio sanoo.

”Kun olin ensimmäisen kerran radiolähetystä juontamassa, en olisi mitenkään osannut arvata, että tulisin kommentoimaan televisiossa sellaisten ihmisten suhdesekoiluja, jotka tulevat syntymään vasta kymmenen vuoden päästä. Absurdiltahan sellainen olisi kuulostanut.”

Harri Moisio on työskennellyt radioammattilaisena suurimman osan elämästään. Uransa ensimmäisellä puoliskolla hän toimi juontajana ja ohjelmapäällikkönä varsinaissuomalaisilla paikallisradioasemilla, kunnes siirtyi vuonna 2006 valtakunnalliselle Radio Rockille.

On torstaiaamupäivä. Moisio toivottaa vieraat tervetulleeksi Sanomatalon aulassa, ohjaa peremmälle studiotilaan ja lysähtää penkkiin istumaan. Työpäivä alkaa olla taputeltu.

”Olen antanut sen, mitä annettavissa on”, Moisio ilmoittaa.

”Paljonhan se ei ollut.”

Moisio on supliikkimiehiä. Hän höpöttää innostuneesti koko haastattelun ajan, nauraa vähän väliä ja jää turisemaan niitä näitä nauhurin sulkeuduttuakin. Hänestä saa kuvan leppoisana ja välittömänä persoonana.

Siksi on hämmentävää kuulla, ettei Moisio oikeastaan välitä muiden ihmisten seurasta. Hän kertoo tapaavansa tuttujaan ”todella harvoin”, ja välttelevänsä vapaa-aikanaan sosiaalisia tilanteita. Elämäntyyliään hän kuvailee sulkeutuneeksi.

Hän täsmentää, etteivät ihmiset hänelle varsinaisesti vastenmielisiä ole, hän vain nauttii huomattavan paljon omasta seurastaan.

”Mähän tykkään olla töissä suuna päänä ja jutella ihmisten kanssa. Ei mulla vielä sellaista esimiestä ole ollutkaan, joka ei olisi huomauttanut, että puheosuuteni ovat radioon aivan liian pitkiä. Mutta ei mulla vapaa-ajalla ole asiaa oikeastaan kenellekään”, Moisio kertoo.

”Ristiriita tässä on ilman muuta.”

Vielä ristiriitaisemmalta tuntuu se, että muutaman viime vuoden aikana Moisio on saanut maineen parisuhteiden erikoisasiamiehenä ja sinkkuelämän kokemusasiantuntijana. Pääsyynä mielikuvalle on toiminut rakkausreality Temptation Island Suomi.

Moisio on toiminut ohjelman kommentaattorina, eli niin sanottuna ”analyysisetänä”, vuodesta 2018. Hän on myös julkaissut kirjailija Henriikka Rönkkösen kanssa Vaginadialogi- ja Penisdialogi-nimiset äänikirjat, joissa puhutaan sinkkuudesta, seksuaalisuudesta, deittailusta ja sukupuolirooleista.

Myös media on kiinnostunut Moision näkemyksistä. Haastatteluissa häntä on pyydetty yhä useammin kertomaan mielipiteitään seurustelukulttuurista ja poikamieselämän salaisuuksista.

Moisiosta tilanne on hämmentävä.

”Tuntuu se kieltämättä oudolta, että ollaan kiinnostuneita viisikymmentä vuotta täyttävän, keskivartalolihavan setämiehen mielipiteistä, joka viettää kaiken liikenevän aikansa yksin ja käy aivan varmasti keskimääräistä harvemmin treffeillä”, hän pohtii.

Ei hän halua silti valittaa. Moisio sanoo elävänsä etuoikeutetun ihmisen elämää. Hän tekee työtä, joka on hyvin palkattua ja fyysisesti erittäin kevyttä. Hän ei voi lainkaan ymmärtää kollegoitaan, jotka valittavat julkisuudessa aamuvuorojen raskautta.

”Kerran iltapäivälehdestä soitettiin, ja kysyttiin vinkkejä heräämiseen. Vastasin, että herätyskello kuulkaa, se on aivan mieletön keksintö. Siihen kerta kaikkiaan herää.”

”Kommenttiani ei koskaan julkaistu.”

Television voimasta Moisio sanoo silti yllättyneensä. Vaikka hän oli juontanut vuosien ajan yhtä maan kuunnelluinta radion aamuohjelmaa, vasta televisiojulkisuuden myötä hänestä on tullut ”todellinen julkkis”, joka tunnistetaan katukuvasta ja jota lähestytään monenlaisin yhteydenottopyynnöin.

”On sellaisia vähän erikoisempiakin…”, Moisio paljastaa.

Minkälaisia?

”No, sellaisia suoria ehdotuksiakin ehkä. Sellainen tuntuu samaan aikaan imartelevalta, mutta myös vähän oudolta. Kun tuntematon ihminen lähettää niin suorasukaisen viestin, ja vielä omalla kuvallaan ja nimellään, niin kyllä sitä miettii, että voi jumalauta…”

Moisio naurahtaa.

”On siinä aina jotain vähän pelottavaa.”

Radio Rock ja Temptation Island Suomea esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

Kuka?

Harri Moisio

Harri Moisio kuvattiin työpaikallaan Radio Rockin toimituksessa Sanomatalossa.

  • Syntynyt Turussa 1973. Asuu Helsingin Töölössä.

  • Radiojuontaja Radio Rockilla. Ollut ehdolla vuoden radiojuontajaksi vuosina 2012, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

  • Opiskellut kansantaloustiedettä Turun yliopistossa.

  • Perheeseen kuuluu tytär ja tytärpuoli päättyneestä liitosta.

  • Täyttää 50 vuotta perjantaina 13. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat