Dokumentti seuraa nuorten mormonien lähetystyötä Suomessa

Tania Andersonin ohjaama Lähetyssaarnaajat-dokumentti on harvinainen kurkistus lähetystyötä tekevien nuorten arkeen.

Tyler Davis on yksi dokumentissa seurattavista lähetyssaarnaajista.

5.1. 2:00

Ohjaaja Tania Anderson sai idean mormoninuorista kertovaan esikoisdokumenttiinsa kuulemastaan satunnaisesta keskustelusta kahden lähetyssaarnaajan välillä: Suomeen lähetystyöhön tulleet nuoret valittelivat kaikkialla vaanivista kiusauksista. Suomalais-saksalaisena yhteistyönä tehty dokumentti Lähetyssaarnaajat (2022) on harvinainen kurkistus säntillisissä puvuissaan kulkevien Jumalan kauppamiesten arjen kulissien taakse.

Dokumentti seuraa neljän yhdysvaltalaisen mormonin, Megan Billsin, Tyler Davisin, McKenna Fieldin ja Kai Pauolen valmistautumista ja matkaa Suomeen. Tytöt tekevät lähetystyötä puolitoista vuotta, pojat kaksi. Lähetystyötä tehdään pareittain ja parin saa jättää yksin vain henkilökohtaista hygieniaa hoidettaessa. Mormoninuorten tulevaisuus on tarkkaan suunniteltu, lähetystyötä seuraava etappi on avioliitto, johon matka heitä valmistaa.

Lähetyssaarnaajat ei tarkastele Joseph Smithin perustaman Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon oppeja, vaan se on dokumentti nuorten aikuistumisesta. Lähetystyön tarkoitus paljastuukin enemmän nuorten omaa uskoa vahvistavaksi matkaksi kuin käännynnäisten keräämiseksi. Aihettaan kommentoimaton dokumentti pääsee lähelle nuoria, joista monelle ero perheestä on kova paikka, niin kova että yksi nuori alkaa kärsiä paniikkihäiriöstä.

Rauhallisen dokumentin kuvat puhuvat kauniisti, suomalaisessa metsässä puvuissaan samoilevat mormoninuoret ovat kuin lauseistaan eksyneitä yksinäisiä huutomerkkejä.

Lähetyssaarnaajat, Yle TV1 klo 21.30 ja Yle Areena

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat