Talo jalavan varjossa on elegantti kuvaus valta-asetelmista 1900-luvun alun Britanniassa

Epookkidraama oli Emma Thompsonin kansainvälinen läpimurto.

Schlegelin intellektuelleja ja vapaamielisiä sisaruksia esittävät Adrian Ross Magenty (vas.), Emma Thompson ja Helena Bonham Carter.

6.1. 2:00 | Päivitetty 7.1. 10:57

Draama

Talo jalavan varjossa ★★★★

Howards End, Britannia 1992

Teema la 7.1. klo 21.06 ja Yle Areena (K7)

Takavuosikymmenten käsitettä ”brittiläinen historiallinen laatudraama” loivat sekä televisiosarjat että yksittäiset elokuvat, jotka usein pohjautuivat jonkun brittikirjailijan klassikkoromaaniin.

Oman alaryhmänsä muodostivat vielä Merchant-Ivory-tuotannot: ohjaaja James Ivoryn, käsikirjoittaja Ruth Prawer Jhabvalan ja tuottaja Ismail Merchantin yhteistyö tuotti kohtuullisin tuotantokustannuksin komeita pukudraamoja, jotka osoittautuivat sekä arvostelumenestyksiksi että kassamagneeteiksi.

Kolme näistä elokuvista pohjautui E.M. Forsterin romaaniin, kuten Talo jalavan varjossa (1992). Elegantti epookkidraama huomioitiin lukuisilla arvopalkinnoilla, ja kansainväliseksi sensaatioksi noussut Emma Thompson voitti vieläpä jokaisessa niistä kolmessatoista kategoriassa, joissa hän oli näyttelijätyöstään ehdolla eri äänestyksissä.

Kyse on kuitenkin kautta linjan laadukkaan näyttelijäjoukon (mm. Joseph Bennett, Helena Bonham Carter, Anthony Hopkins ja Vanessa Redgrave) ensemble­työskentelystä sekä koko työryhmän harmonisesta osaamisesta.

Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alun edvardiaaniseen Englantiin. Talo jalavan varjossa on traagisiakin käänteitä saava tarkkanäköinen kuvaus kolmesta suvusta ja luokkaristiriidoista, varallisuuden ja sukupuolen ratkaisevasta merkityksestä yhteiskunnallisessa kelpoisuudessa.

Tekopyhyyden ja kaksinaismoraalin ruodintaan kirjailijaa arvatenkin kannusti hänen oma, vasta postuumisti julkiseksi tullut homoseksuaalisuutensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat