Historiasarja tarjoaa intohimoisen asiantuntevaa analyysiä

Lotta Vuorion juontama Menneisyyden jäljillä on virkistävä poikkeus yhdentekevää hölinää tarjoavasta podcastien valtavirrasta.

9.1. 2:00

.

Jostain syystä audiosisältöjen tuottajat uskovat siihen, etteivät nykykuuntelijat jaksa keskittyä mihinkään. Niinpä radiot ja podcastit tuuttaavat ilmoille pääosin täysin yhdentekevää hölinää.

Lotta Vuorion juontama Menneisyyden jäljillä on virkistävä poikkeus valtavirrasta. Vuorio luottaa kuuntelijoihinsa ja myös vieraisiinsa, jotka saavat kerrankin puhua rauhassa tutkimistaan asioista. Tässä mielessä Menneisyyden jäljillä muistuttaa Yle Radio 1:ssä vuosikausia pyörinyttä Kalle Haatasen nimikko-ohjelmaa.

Kyse on siis tieteen popularisoinnista, jossa molemmat ohjelmat onnistuvat mainiosti.

Vuorio on itsekin historian väitöskirjatutkija, minkä ansiosta podcastissa vierailevat tutkijat eivät näyttäydy pelkästään asiantuntijoina vaan myös ihmisinä. Taiteilijahaastatteluissahan tämä on ihan tavanomaista, mutta tutkijoille jätetään julkisessa sanassa yleensä vain lausuntoautomaatin rooli.

Nykypolven suomalaisia historiantutkijoita kannattaa kuunnella senkin takia, että he ovat lähes poikkeuksetta erinomaisia puhujia ja esiintyjiä. Esiintymistaidon mielletään nykyisin kuuluvan olennaisena osana historiantutkijan ammattitaitoon.

Menneisyyden jäljillä tekee jaksokohtaisesti kaupallisia yhteistöitä säätiöiden ja historiantutkimuksia julkaisevien kirjankustantajien kanssa.

Kuuntelijan kannalta yhteistyökuvio on toteutettu tyylikkäästi. Asia mainitaan kertaalleen jakson alussa, mutta sitä ei hoeta yhtenään ohjelman aikana.

Menneisyyden jäljillä. Kuunneltavissa eri podcastpalveluissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat