Identiteetti­huijari myönsi petkuttaneensa kirjailijoilta käsi­kirjoituksia

Kirjallisuuspiirejä piinanneella Filippo Bernardinilla oli poikkeuksellisen hyvät tiedot huijauksiensa toteuttamiseen, sillä hän on työskennellyt oikeastikin kustannusalalla. Vuosien aikana hän yritti saada haltuun muun muassa Margaret Atwoodin menestysteoksen.

Margaret Atwood on saanut Booker-palkinnon vuonna 2000 kirjalla Sokea surmaaja ja vuonna 2019 teoksesta Testamentit.

7.1. 15:55 | Päivitetty 7.1. 16:26

Kirjallisuusalaa vuosia piinannut mysteeri näyttää vihdoin saavuttaneen yhden merkkipaalun New Yorkissa käydyssä oikeudenkäynnissä. Perjantaina kolmekymppinen Filippo Bernardini tunnusti syyllisyytensä huijaukseen, jonka avulla hän sai käsiinsä satoja julkaisemattomia romaanikäsikirjoituksia.

Osana syyllisyytensä tunnustamista hän suostuu maksamaan 88 000 dollarin korvaukset. Varsinainen tuomio on odotettavissa huhtikuussa.

Asiasta on kertonut muun muassa USA Today.

Syytteiden mukaan Bernardini rekisteröi yli 160 väärennettyä verkkotunnusta vuodesta 2016 lähtien. Toisena henkilönä esiintymisen ja tietojenkalastelun avulla hän hankki itselleen vilpillisesti vuosien aikana yli tuhat käsikirjoitusta. Häntä syytetään ainakin petoksesta ja identiteettivarkaudesta.

Bernardini aloitti toimintansa vuonna 2016, ja se jatkui aina siihen saakka, kun liittovaltion poliisi FBI pidätti hänet viime tammikuussa lentokentällä New Yorkissa.

Huijarin uhreiksi joutuivat niin kirjailijat, agentit, kustannustoimittajat, kykyjenetsijät kuin Booker-kirjapalkintoraadin jäsenetkin. Hän yritti saada haltuunsa muun muassa Margaret Atwoodin, Sally Rooneyn ja näyttelijä Ethan Hawken tulevia käsikirjoituksia, ilmeisesti siinä kuitenkaan onnistumatta.

Atwood vahvisti vuonna 2019 The Bookseller -lehden haastattelussa, että hänen romaaninsa Testamentit (2019) oli yritetty varastaa ennen sen julkaisua.

Bernardinilla oli poikkeuksellisen hyvät tiedot huijauksiensa toteuttamiseen, sillä hän on työskennellyt oikeastikin kustannusalalla. Brittikustantamo Simon & Schuster on tiedottajansa välityksellä kertonut olevansa ”järkyttynyt ja kauhistunut” huijauksista.

Vielä yksi suuri mysteeri asiaan liittyy. Bernardini ei nimittäin ole missään vaiheessa julkisesti suostunut paljastamaan motiiviaan. Hänen hankkimiensa käsikirjoitusten joukossa on ollut niin menestysnimiä kuin täysin tuntemattomia esikoiskirjailijoitakin, eikä käsikirjoituksia ilmeisesti ole yritetty myydä minnekään.

Erään epäilyn mukaan Bernardinin mahdollinen motiivi olisi pyrkimys saada kiinnostavia käsikirjoituksia etukäteen tietoonsa, jotta saisi etumatkaa kilpailijoihin tv- ja elokuvaoikeuksia hankittaessa ja myytäessä eteenpäin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat