Suomen isoimmat äänikirja- ja e-kirjapalvelut korottivat hintoja tai rajoittivat tilausten kuunteluaikaa vuodenvaihteessa.
Storytelin rajaton kuuntelu kallistui kuusi euroa, ja Bookbeat poisti rajattoman kuuntelun kokonaan.
Storytelin maajohtaja Tuuva Harjanne sanoo, että useamman palvelun hintojen korotukset samaan aikaan eivät ole olleet suunnitelmallisia, vaan kertovat siitä, että markkinoilla on ollut hinnankorotuspainetta.
”Haluamme kehittää sisältöjä ja varmistaa, että korkealaatuista palvelua voidaan kehittää taloudellisesti kestävällä tavalla”, Harjanne perustelee korotusta.
Storytelin rajattoman kuuntelun paketin hinta nousi 16,99 eurosta 22,99 euroon eli 35 prosenttia.
”Emme ole lanseerauksen jälkeen nostaneet rajattoman palvelun hintaa, joten siksi kertakorotus oli suurempi”, Harjanne toteaa.
Harjanteen mukaan kuluttajille tarjottiin samalla uutta halvempaa tuotetta, jossa kuunteluaika on 100 tuntia kuukaudessa.
”Tämä sopii suurimmalle osalle ihmisistä, sillä harvempi tarvitsee tätä enempää kuunteluaikaa kuukaudessa.”
Myös Bookbeatin mukaan yli sata tuntia kuuntelevia on vähän, joten rajattoman tilauksen poistaminen koskee vain pientä määrää asiakkaista.
95 prosentille asiakkaista 20 ja 100 tunnin paketit riittävät hyvin, sanoo Bookbeatin Suomen liiketoiminnasta vastaava Sari Forrström. Sadan tunnin Premium-tilaukseen voi myös ostaa lisätunteja.
Forrström perustelee palvelumuutoksia kulujen nousulla:
”Kun kuunneltujen tuntien määrä kasvaa ja paljon kuuntelevien asiakkaiden osalta tämä johtaa toisinaan tilanteisiin, jossa maksamme kustantamoille enemmän korvauksia kuin asiakkaalta saamme. Pidemmän päälle tämä ei ole kestävä ratkaisu.”
”Näemme, että olennaista on rajaton pääsy valikoimaan ja mahdollisuus valita koko valikoimasta, ei rajaton määrä kuuntelutunteja”, Forrström jatkaa.
Storytelin Harjanne sanoo, että Suomen äänikirjamarkkinoilla kilpailu on selvästi kiristynyt. Ilmaisia kokeilujaksoja tarjotaan paljon uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi. Tuorein kilpailija audiomaailmassa ovat nyt myös erilaiset maksulliset podcast-palvelut.
Hintojen noususta huolimatta äänikirjabisneksestä hyötyy eniten kuluttaja. Tätä mieltä on Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen:
”Vielä tällä hetkellä uuden alustarakenteen pudotuspeliä muistuttavan kilpailutilanteen takia ainoa voittaja on kirjallisuuden kuluttaja. Ääni- ja e-kirjapalvelujen hinnathan ovat olleet melkoista polkumyyntiä”, Hytönen kommentoi.
Kirjailijaliiton selvityksen mukaan kirjailijalle maksetaan äänikirjasta lähes 80 prosenttia vähemmän kuin vastaavasta painetusta teoksesta.
Keskimäärin kirjailijalle maksettiin vuonna 2021 äänikirjasta myytyä kappaletta kohden 0,71 euroa. Painettu kovakantinen kirja tuotti kirjailijalle keskimäärin 3,31 euroa myydyltä kappaleelta.
Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen toivoo äänikirja-alalle yhteisiä sopimusmalleja kirjailijoiden korvauksista.
Hytösen mukaan Suomessa, joka on maailma johtavia lukupalvelumaita, kustantamot ovat omistusrakenteiltaan vahvasti sidoksissa erilaisiin ääni- ja e-kirjapalveluihin. Alalla ei siltikään ole vakiintuneita sopimuspohjia kirjailijoiden korvauksista.
”Tässä tilanteessa tarvitaan kollektiivista sopimista, ja olemme siten kirjailijaliittona astumassa entistä enemmän ammattiyhdistystoiminnan puolelle”, Hytönen sanoo.
Kirjailijaliitto aloittaa kustantajien kanssa tunnustelukierroksen uusista sopimuskäytännöistä tammi-helmikuussa.
”Kirjailija on kirjallisuuden ja lukemisen kulttuurin ja liiketoiminnan tärkein toimija. Kaikki muut tahot arvoketjussa on mahdollista korvata toisilla tai ohittaa, mutta kirjailijaa ei korvaa ainakaan vielä mikään”, Hytönen sanoo ja lisää:
”Jotta ammattimaista kirjallisuutta olisi jatkossakin, se vaatii kirjailijan työn rahallista arvostamista, toisin sanoen asiallista korvausta haastavasta työstä.”
Hytönen uskoo, että sähköiset palvelut syrjäyttävät tulevaisuudessa painetun kirjan ainakin pääsääntöisesti. Siihen liittyy kuitenkin myös mahdollisuuksia. Hytönen nimittäin uskoo, että tekoäly syrjäyttää äänikirjojen lukijat.
”Kustantajille mahdollistuu luoda valtava aktiivinen backlist-katalogi minimaalisilla kustannuksilla.”
Tämä tarkoittaa, että kirjailijan koko tuotanto saadaan edullisesti palveluihin, jolloin kirjailijapalkkioita kertyy myös vanhemmista teoksista.
Mutta ovatko kuluttajat valmiita maksamaan enemmän ääni- ja e-kirjojen kuluttamisesta?
Bookbeatin rajattoman kuuntelutilauksen poisto on herättänyt keskustelua ja myös ärtyneitä kommentteja muun muassa Äänikirjoja kaikille -Facebook-ryhmässä. Myös Storytelin hinnannostosta löytyy tuohtuneita kommentteja erinäisiltä keskustelupalstoilta.
Harjanteen mukaan korotuksesta tuli Storytelille jonkin verran palautetta, mutta sitä osattiin odottaa. Bookbeatin Forrströmin mukaan ”vain harvat asiakkaat” lopettivat tilauksen muutoksen myötä.
Kirjailijaliitto teki viime syksynä Helsingin Kirjamessuilla kyselyn, jossa selvitettiin kuuntelevan yleisön halukkuutta maksaa äänikirjoista enemmän.
Kyselyyn vastanneet maksaisivat äänikirjan kuuntelukerrasta keskimäärin 4,86 euroa. Kyselyyn vastasi 279 ihmistä.