Prinssi Harry kaivaa maata äitipuolensa ja veljensä alta

Prinssi Harryn Spare-muistelmateosta myytiin Lontoossa jo ilmestymis­päivänä puoleen hintaan. Jonottajia ei kirjakaupassa näkynyt: ehkä britit alkoivat kyllästyä, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Harryn Spare-muistelmateoksia Waterstones-kirjakaupassa Lontoon Piccadillyssä tiistaina.

10.1. 16:27

Lontoo

Eikö prinssi Harry kiinnostakaan?

Harryn kohuttu Spare-muistelmateos tuli Britanniassa myyntiin viimein tiistaiaamuna. Waterstones-kirjakauppaketjun keskikokoisessa myymälässä Lontoossa ei näkynyt aamulla kuitenkaan yhtään asiakasta.

Oven eteen pystytetty kirjapino odotti turhaan hypistelijöitä.

Itse teoskin oli jo alessa. Sen sai puoleen hintaan eli neljällätoista punnalla.

Lontoolaisessa kirjakaupassa ei ollut tiistaiaamuna jonoa prinssi Harryn muistelmateosta ostamaan. Kirjaa myytiin jo puoleen hintaan 14 punnalla eli hieman alle 16 eurolla.

Prinssin kirjan mehevimmät paljastukset onkin ehditty uutisoida jo moneen kertaan: Näin isoveli William iski Harryn keittiön lattialle ja koirankuppi särkyi. Näin Harry tappoi 25 talebania Afganistanissa. Näin äitipuoli Camilla uhrasi muut kohentaakseen omaa imagoaan. Näin Harry käytti huumeita. Näin Harry menetti poikuutensa. Näin Harryn penis sai pakkasenpureman.

Lue lisää: HS kokosi prinssi Harryn kirjan seitsemän keskeistä paljastusta

Kirjan embargo petti viime viikolla Espanjassa, ja brittimedia oli heti haukkana materiaalin kimpussa, The Guardian -lehti ensimmäisenä.

Sunnuntai-iltana brittiläinen ITV-kanava lähetti Harryn etukäteen nauhoitetun haastattelun. Se kiinnosti miljoonia katsojia, mutta ei sentään yhtä monia kuin BBC:llä samaan aikaan näytetyt suosikkisarjat.

Ehkä britit alkoivat jo kyllästyä Harryyn. Ainakaan ryntäystä kirjakauppoihin ei tullutkaan.

Waterstonesin lippulaivakirjakaupan edessä Lontoon Piccadillyllä tiistaiaamulla aamukahdeksalta jonottaneet näyttivät olevan lähinnä toimittajia. WH Smith -ketju puolestaan oli avannut yöllä vain kourallisen myymälöitään.

Britanniassa Harry, 38, kirjoineen on jo leimattu valittajaksi, jonka lapsuuden kasvukivut ovat jatkuneet aina keski-iän kynnykselle asti.

Harry syyttää mediaa yksityisyytensä menettämisestä ja äitinsä kuolemasta. Samaan aikaan prinssi itse paljastaa koko maailmalle omat ja sukulaistensa yksityisasiat.

You Gov -mielipidemittausyhtiön tuoreen kyselyn mukaan Harryn suosio Britanniassa onkin heikentynyt entisestään.

Jo 64 prosentilla briteistä on kielteinen kuva Harrysta. Myönteinen kuva on enää 26 prosentilla. Vielä ennen avioliittoaan Meghan Marklen kanssa Harry oli kansan kuninkaallinen suosikkipoika.

Harryn muistelmateoksen ydin on äidinikävää, veljeskateutta sekä pettymystä oman kultahäkkisen elämänkohtalon johdosta. Pako vapauteen toteutuu vasta amerikkalaisen näyttelijävaimon eli Meghanin ansiosta.

Samalla teos tarjoaa tirkistelyreiän hovin arkeen.

Lukija saa paljon nippelitietoa aina lempinimistä (Harold, Willy, Haz, Spike, Chels, Cress ja niin edelleen) kirjaan, joka teki Harryyn vaikutuksen (John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä) sekä matkalaukkujen määrään, kun Harry ja Meghan muuttivat Kalifornian-kotiinsa (13).

Välillä prinssin suhteellisuudentaju tuntuu kadonneen:

Harryn entinen poikamiesboksi Kensingtonin palatsissa oli kuulemma kuin ”mäyränkolo”.

Charles-isä taas ei tee tarpeeksi lehdistön hiljentämiseksi, kunhan neuvoo poikakultaansa olemaan lukematta.

Britanniassa Spare on saanut yllättävänkin suopeat arviot. Kiitos tästä ei kuulu niinkään Harrylle itselleen, vaan teoksen haamukirjoittajalle eli yhdysvaltalaiselle J. R. Moehringerille.

Teksti on ytimekästä. Iskeviä lauseita. Usein ilman predikaattia.

Kirjaan painetut keskustelut ovat kursiivilla, eivät sitaateissa. Se onkin viisas valinta, sillä – kuten edesmennyt kuningatar Elisabet Harryn ja Meghanin ensimmäisen kohuhaastattelun jälkeen totesi – muistikuvat tapahtumista saattavat olla eri ihmisillä erilaisia.

The Guardian -lehden arvio kuvaa teosta ajoittain myötätuntoa herättäväksi, ajoittain turhauttavaksi ja älyttömäksi mutta myös oudon kiehtovaksi.

The Daily Telegraph antaa Sparelle kolme tähteä viidestä. Arvion mukaan kirja on hyvin rakennettu eikä lainkaan sellaista yhtämittaista valitusta kuin televisioesiintymisten johdosta voisi olettaa. Erityisesti koskettavat Harryn äitimuistelot.

The Times -lehti puolestaan kuvailee muistelmateosta 400-sivuiseksi terapiaistunnoksi. Arvio summaa, että vaikka Harry haluaakin vapautua mediajahdista, on hänelle vielä tärkeämpää olla huomion keskipisteenä.

Kirjakaupan työntekijä liimasi alennustarroja Harryn Spare-muistelmateokseen WHSmith-kirjakaupassa Lontoossa maanantaina.

Miksi sitten kenenkään pitäisi olla kiinnostunut Harrysta ja hänen tuntemuksistaan?

Ei pidäkään. Harrysta ei tarvitse olla kiinnostunut yhtään sen enempää kuin kenenkään tarvitse olla kiinnostunut tositelevisiohahmoista, viihteen supertähdistä tai vaikkapa urheilusankareista.

Britanniassa monarkia on yksi kansallisista instituutioista. Siksi se on uutisissa. Muut seuraavat perässä.

Onko monarkialla merkitystä enää 2020-luvulla? Kyllä, jos ajattelee tuntikausia kuningattaren arkulle jonottajia.

Jos kuningattaren kuolema tarjosi kansalaisille tilaisuuden jakaa surua ja tuntea yhteenkuuluvaisuutta, niin mitä antaa Harryn paljastusteos?

Yleinen tuntemus voi olla lievä ylemmyydentunne: ihmissuhteet ovat vaikeita tavallisissakin perheissä, mutta ei ongelmista sentään julkisuuteen huudella.

Harry on tehnyt selväksi, että hän ja Meghan eivät palaa enää säännöllistä edustustyötä tekeviksi kuninkaallisiksi. Sen sijaan hän on jättänyt avoimeksi, josko pariskunta voisi edustaa tulevaisuudessa esimerkiksi Kansainyhteisössä.

Pallo on kuulemma muilla.

Olisi yllättävää, jos tällainen rooli vielä aukenee. Harry kaivaa kirjoineen maata sekä äitipuolensa eli Camilla-kuningatarpuolison että veljensä eli William-kruununperijän alta.

Jos olisin isä kuningas, olisin hyvin hyvin vihainen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat