Tuore italialaissarja on jälleen yksi hieno tulkinta Elena Ferranten romaanista

Aikuisten valheellinen elämä -sarja luo uudenlaisen Ferrante-universumin.

Menestyneen napolilaisperheen tytär Giovanna (Giordana Marengo, oik.) palaa isänsä köyhille juurille ja etsii käsiinsä tätinsä Vittorian (Valeria Golino).

11.1. 2:00 | Päivitetty 11.1. 8:45

Kirjailija Elena Ferrante inspiroi paitsi miljoonia lukijoitaan myös tv-draaman ja elokuvien tekijöitä. Viime vuosina on nähty tv-sarja Loistava ystäväni sekä Maggie Gyllenhaalin filmatisointi romaanista Tyttären varjo eli The Lost Daughter. Molemmat ovat vahvan näkemyksellisiä versioita Ferranten kirjallisuudesta.

Nyt on valmistunut draamasarja, joka sopii tämän joukon jatkoksi täysin itsenäisenä teoksena. Aikuisten valheellinen elämä luo jälleen uudenlaisen Ferrante-universumin. Samanniminen romaani on hänen viimeisimpänsä, ilmestynyt vuonna 2019.

Romaani ja sarja sijoittuvat 1990-luvulle, ja päähenkilö on murrosikäinen tyttö Giovanna, joka alkaa nähdä vanhempiensa valheiden läpi ja ryhtyy tutkimaan isänsä perhetaustaa.

Vanhemmat ovat tyylikkäitä menestyjiä ja vasemmistointellektuelleja, jotka asuvat Napolin eliittikaupunginosassa. Giovannalle tulee pakonomainen tarve etsiä tätinsä Vittoria, josta vanhemmat ovat aina puhuneet ilkeästi. Sitä varten Giovanna vaihtaa maisemaa, sananmukaisesti ylhäältä alas, ”aivan Napolin pohjalle saakka” kuten Ferrante kirjoittaa.

Jälleen kerran Ferrante rakentaa romaaninsa sosiaaliselle maantieteelle, ja sarjakin rakentuu sen ympärille. Kun hän on aiemmin kirjoittanut nuorten naisten luokkaretkestä, nyt kuljetaan takaisin päin: Giovanna palaa isänsä köyhille juurille. Hän voisi olla Napoli-sarjan Lénun lapsi.

Käsikirjoittaja Francesco Piccolo on kirjoittanut myös Loistava ystäväni -sarjaa. Ferrante on osallistunut uuden sarjan ykkösosan käsikirjoituksen tekemiseen.

Vittoria-täti todellakin muuttaa Giovannan elämän suunnan, vaikka hän onkin arvaamaton, rasittava ja epämiellyttävä, ja hänelläkin on omat valheensa.

Ferranten kirja muistuttaa nuoren tytön päiväkirjaa, mutta sarjassa on etsitty Giovannan sisäistä epäloogista vimmaa elokuvallisin keinoin. Ohjaaja Edoardo de Angelis ja kuvaaja Ferran Paredes ovat ehkä pitäneet ohjenuoranaan Ferranten kirjoittamaa lausetta: ”Nuoruusaikani on hidas, se koostuu suurista harmaista möhkäleistä, joissa erottuu vihreitä, punaisia tai violetteja kohoumia.” (Suomennos Helinä Kangas.)

Ajankuva on tunnistettavaa ja hienovireistä. Musiikkina soi kaikkea mahdollista triphopista työväenlauluihin, ehkä vähän liiankin päällekäyvästi.

Kiinnostavasti sarja käsittelee samoja teemoja kuin Aleksi Salmenperän uusi elokuva Kupla, jossa siinäkin näkökulma on perheen teinityttärellä. Kuplan alaotsikko voisi nimenomaan olla Aikuisten valheellinen elämä.

Nuori päänäyttelijä Giordana Marengo on jälleen loistava löytö.

Aikuisten valheellinen elämä, Netflix.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat