Yhdessä koirien kanssa tehty esitys on pehmoinen kuin teddykarva

Yksi Maija Linturin uuden esityksen keskeisistä teemoista on työn ja leikin suhde.

Kuvassa olevien Elina Sarnon ja Elina Hauta-ahon lisäksi teoksessa esiintyy Johanna Kultala.

15.1. 13:17

Lassien kaksoiselämä, ensi-ilta 14.1. Nukketeatteri Sampossa. Kalteva Co. Ohjaus Maija Linturi.

Ihmisen ja koiran ystävyys ja yhteistyö on kestänyt runsaat 30 000 vuotta, mutta mitä lajien välinen yhteistyö voisi synnyttää taiteessa?

Posthumanistisesta taiteesta eli fokuksensa ihmisestä pois kääntävästä taiteesta on tullut viime vuosina iso trendi. Myös nukketeatteritaiteilija Maija Linturi on esityksissään käsitellyt ihmisen ja muiden eläinten välisiä suhteita ja kohtaamisen mahdollisuuksia.

Hevosten ja hevostyttöjen kompleksisesta suhteesta kertoi Leena Harjunpään kanssa tehty tanssillinen teos Heppatytöt (2018) ja hyönteisten maailmaan sukelsi Hajoaminen (2020).

Nyt Linturi on ottanut koirat mukaan teoksensa Lassien kaksoiselämä valmistamiseen. Aikuisille suunnattu teos esitetään Nukketeatteri Sampossa. Koiria ei lavalla nähdä, mutta työryhmän omat koirat Vilppu, Susu, Kosmo ja Otis ovat olleet tiiviisti mukana esityksen tekemisessä muun muassa syöttämällä ihmisjäsenille mallia koiran liikekielestä ja rytmistä. Työryhmän koirajäsenet tavataan videon välityksellä.

Tekijät kertovat käsiohjelmassa pyrkineensä antautumaan koirien opastettaviksi, eivät niinkään löytämään uutta tapaa ajatella koiraa. Esitys on ennen kaikkea tutkimus lajien välisen yhteistyön mahdollisuuksista.

Liikekieltä ja videokuvaa yhdistävä esitys jakautuu ”ihmiseksi ajateltuihin”, koiran asemaa pohtiviin osuuksiin sekä liikkeellisiin kohtauksiin, joissa esiintyjät pyrkivät sukeltamaan koiran kokemusmaailmaan muun muassa hajujen kautta.

Helposti lähestyttävä esitys sisältää huumoria ja on pehmoinen kuin teddykarvalla vuorattu esiintymislava. Sarune Peciukonyten puvut ja varsinkin koiran tassuja imitoivat kengät ovat upeita.

Esiintyjät Elina Hauta-aho, Johanna Kultala ja Elina Sarno makoilevat, telmivät ja tutkivat ympäristöään koiramaisen intensiivisellä läsnäololla.

Työn ja leikin suhde on yksi esityksen keskeinen teema, tätä valotetaan kiinnostavasti elokuvien sankarikoira Lassien näyttelijyyden kautta. Videolla Tuire Kaimio kertoo eläinten kouluttamisesta näyttelijän ammattiin ja sen eettisistä ongelmista.

En tiedä, ymmärränkö koiria tai lajien välistä yhteistyötä esityksen jälkeen paremmin, mutta antautuminen empaattiseen läsnäoloon toisen eläinlajin kanssa tarjoaa sydäntä lämmittäviä hetkiä.

Valot ja lavastus Anttoni Halonen, äänet Jussi Österman, puvut Sarune Peciukonyte, videot Olli-Pekka Jauhiainen, kuvaus Olli-Pekka Jauhiainen ja Vilppu-koira. Esiintyjät Elina Hauta-aho, Johanna Kultala ja Elina Sarno.

Esitys on ennen kaikkea tutkimus lajien välisen yhteistyön mahdollisuuksista.

Oikaisu 16.1.2023 klo 18.43: Poistettu sana nukketeatteri otsikon sanasta nukketeatteriesitys. Kyseessä on esitystaideteos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat