Maailmassa on kymmeniä miljoonia hylättyjä öljylähteitä, jotka voivat alkaa vuotaa metaania ja muita haitallisia aineita milloin tahansa

Hylätyt öljylähteet kylvävät tuhoa pitkään, kertoo ranskalaisdokumentti.

Hylätyistä öljylähteistä vuotaa yhä öljyn lisäksi vaarallisia kaasuja kuten metaania, dokumentissa kerrotaan.

12.1. 2:00 | Päivitetty 12.1. 8:43

Yleensä öljyntuotannosta puhuttaessa ajatellaan Lähi-itää, jossa onkin melkein puolet maailman öljyvaroista. Mutta seuraavaksi eniten öljyä on Pohjois-Amerikassa. Se kertoo paljon Yhdysvaltojen kulutuksesta, kun muistetaan supervallan öljynjano muualta maailmasta.

Aika vähän mietitään hylättyjä öljylähteitä. Ulkolinja näyttää dokumentin Vaaralliset öljylähteet (Ranska 2022), jonka mukaan niitä pitäisi ajatella vakavasti ja pian.

Sen mukaan esimerkiksi Ranskassa on yli 12 000 hylättyä öljy- ja kaasulähdettä ja Pohjanmeressä 15 000. Yhdysvaltojen kokonaismäärää ei dokumentissa edes arvailla, mutta pelkästään Pennsylvanian metsissä niitä on 800 000.

Öljyä on porattu kaupallisesti jo yli 150 vuotta. Kaikkiaan hylättyjä lähteitä on ympäri maailmaa 20–30 miljoonaa.

Jotkin lähteet ovat päästäneet ilmakehään metaania ja muita haitallisia aineita jo vuosikymmeniä. Suuri osa on aikapommeja, jotka voivat alkaa vuotaa milloin tahansa. Metaani edistää ilmastonmuutosta 28 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.

Dokumentin on ohjannut Audrey Gloaguen, joka suosii varsinkin Yhdysvalloissa ylidramaattista amerikkalaista kerrontatyyliä. Hän kiertää vain länsimaissa, vaikka ongelma on maailmanlaajuinen.

Gloaguen seuraa viranomaisia ja aktivisteja, jotka yrittävät kartoittaa uhkaavia lähteitä ja torjua vuotoja. Kaikkien lähteiden tukkimiseen mikään raha tuskin riittää, joten ilmasto ja pohjavedet pilaantuvat pitkään, vaikka öljyn käyttö lopetettaisiin nyt.

Yhdysvalloissa esitellään varoittavia esimerkkejä. Kellareihin vuotanut kaasu on räjäyttänyt taloja ja Teksasissa myrkkyjärven ympäriltä kaikki elämä on kuollut pysyvästi.

Ulkolinja: Vaaralliset öljylähteet, TV1 klo 22.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat