Lasten Musta laatikko kertoo, kuinka rajusti muuttuneessa pelimaailmassa nykylapset elävät

Lasten Musta laatikko avautuu tällä viikolla Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lapsille suunnattua journalismia tuodaan teatterin lavalle Suomessa.

Ensimmäistä lasten Mustaa laatikkoa harjoiteltiin Aleksanterin teatterissa. Esityksen juontavat Fanny Fröman ja Kukka Andersson

17.1. 9:17

Lapsi voi omaksua tärkeää tietoa monella tavalla. Yksi uudenlainen tapa on tänään koettavissa Helsingissä, kun Aleksanterin teatterissa vietetään ensimmäistä lapsille suunnattua livejournalismin iltaa.

Lasten Mustassa laatikossa lavalle nousee kuusi Helsingin Sanomien toimittajaa, jotka esittävät lavalla pitkään valmistelemansa tositarinan lapsiyleisölle sopivassa muodossa.

Lasten uutisten toimittaja Panu Jansson puhuu omassa esityksessään pelikulttuurin tulevaisuudesta.

”Onhan se jännittävää. Vaikka me Lasten uutisissa teemme videollekin juttuja, ei teatterin lavalla esiintyminen ole ihan toimittajan arkirutiinia”, Jansson sanoo.

Lasten uutisten toimittaja Panu Jansson puhuu omassa esityksessään pelikulttuurin tulevaisuudesta.

Aihekirjo esityksissä on laaja. Pelikulttuurin lisäksi esityksissä päästään 12-vuotiaan Joel Pohjolan kartingauton kyytiin, tutustutaan sukupuuttoon kuolleisiin eläimiin ja ihmisten uskomattomiin ominaisuuksiin. Yhdessä esityksessä kerrotaan myös siitä, miksi vanhempiaan on hyvä vähän kummastellakin.

Janssonin mukaan haasteellisimpia asioita hänen oman esityksensä työstämisessä oli yleisön tietotason arvioiminen. Monella aikuisella kun ei ole aavistustakaan, mitä nykyajan pelikulttuurissa tapahtuu.

”Mun mielestä löytyi lopulta klangi, jossa puhutaan uskottavasti lapsille heidän tuntemastaan aiheesta, mutta samaan aikaan pystytään valistamaan ja viihdyttämään heidän vanhempiaan”, Jansson selittää.

Janssonille aihe on omakohtainen, sillä hänen kymmenvuotias Eino-poikansa on opastanut häntä 2020-luvun pelikulttuurin saloihin. Nyt nelikymppinen toimittaja tietää muun muassa, miten Minecraftiin perustetaan serveri tai miten peli modataan muiden pelien hahmoilla.

Tiedon lisääntyessä myös kunnioitus on lisääntynyt.

”Me aikuisethan katselemme sitä maailmaa usein aika hämillään, ja tietämättömyys voi aiheuttaa turhaa vastustustakin. Ja on tämän esityksen valmistelu testannut itseänikin: kuinka paljon pelaamista esimerkiksi olen valmis sallimaan.”

Mikään täysi ummikko Jansson ei pelimaailmassa ole, sillä hän on usein kirjoittanut aiheesta Lasten uutisiin. Silti nykyisten pelien upea mukautuvuus on hämmästyttänyt häntä.

Jos pelistä puuttuu jotain, se lisätään sinne itse.

Välillä Commodore-sukupolven edustajasta on tuntunut, että nykyään rajat oikean maailman ja pelimaailman välillä ovat lähes olemattomat. Mutta ei, metaversumista ei tarvitse olla kauhuissaan.

”Itse toivon, että lapset ja vanhemmat saavat esityksestä inspiraation kohdata pelimaailmassa ja löytää sieltä yhteistä tekemistä ja keskusteltavaa. Tämän myötä Einokin näkee, että hänen peliharrastustaan arvostetaan, ja hän on siitä entistä ylpeämpi.”

Lasten Mustan Laatikon juontavat toimittajat Fanny Fröman (vas.) ja Kukka Anderson.

Lasten mustan laatikon lisäksi tänä keväänä nähdään myös perinteisiä Musta laatikko -esityksiä. Aikuisille ja opiskelijoille suunnatut esitykset järjestetään huhti–toukokuussa eri puolilla Suomea.

Esityksellään sekä lasten että aikuisten versiot jatkavat vuodesta 2016 esitettyjen elävän journalismin iltojen kunniakasta perinnettä. Helsingin Sanomat aloitti Musta laatikko -esitykset seitsemän vuotta sitten, ja sittemmin iltoja on järjestetty jo 83, Yhteensä niissä on käynyt miltei 50 000 katsojaa.

Suomen lisäksi livejournalismin iltoja on järjestetty muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa, Espanjassa ja Romaniassa. Ranskassa on nähty myös nuorille suunnattuja esityksiä.

”En tiedä, onko livejournalismissa koko journalismin tulevaisuus, mutta taatusti se on yksi osa journalismin tulevaisuutta”, Jansson sanoo.

”Journalismillahan on varmasti monta suuntaa. Esimerkiksi me perustimme muutama vuosi sitten lapsille suunnatun lehden, joka ilmestyy vain paperisena. Se osoittaa, että aina välillä kannattaa palata vanhaan ja hyväksi havaittuun.”

Vielä viimeinen kysymys ennen kuin esirippu Aleksanterin teatterissa aukeaa. Mikä Panu Janssonin esityksessä voisi mennä vikaan?

”Hmm... ehkä taustakankaalle lävähtää jokin lapsille sopimaton kuva, ja unohdan kaiken mitä olen sanomassa.”

”No, ei: lähden onnistumaan sinne. Enkä aio jäätyä!”

Lasten Musta laatikko -esitykset 17.–19. tammikuuta päivästä riippuen kello 16.30, 18 ja 19. Lähes kaikkiin esityksiin on yhä lippuja myynnissä.

Musta laatikko 19 -kiertue nähdään huhti–toukokuussa Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Lippuja myy Lippu.fi, paitsi Oulun osalta Ticketmaster.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat