Viikinki oli rooli josta moni hyötyi, mutta moni myös kärsi – eikä vähiten Tony Halme itse

Viikinki-dokumentti kertoo Tony ”Viikinki” Halmeen tarinan poukkoillen mutta antaumuksella.

Tony Halme bodasi itsensä isoksi, läksi nuorena Amerikkaan ja ryhtyi luomaan uraa showpainissa ja nyrkkeilyssä.

13.1. 2:00 | Päivitetty 13.1. 9:26

”Polttoaineena on raaka testosteroni, exit only tatuoitu peräpeiliini.”

Tony Halme (1963–2010) kiteytti vuonna 2001 ilmestyneen Mestarit salilla -albuminsa avauskappaleessa huutolaulaen sen, mistä Viikingissä oli pitkälti kyse.

Monia ultramacho törkyturpa viihdytti, mutta Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon ohjaama dokumentti Viikinki (2022) näkee aiheessa myös tragedian, uhoa seuraavan tuhon. Elokuva nähtiin syyskuussa teattereissa erikoisnäytöksissä. Ylen nyt esittämässä dokumentissa kuullaan myös Tony Halmeen musiikkia, johon teatteriversiossa ei ollut oikeuksia.

Poukkoilevan mutta päähenkilöönsä antaumuksella sukeltavan dokumentin näkemyksen mukaan Viikinki oli Halmeen kehittämä hahmo, joka lopulta kaappasi ohjakset Halmeen elämässä.

Viikinki oli myös suojamuuri, rooli, jonka voi helposti nähdä seurauksena lapsuuden kokemuksista. Isän häipyminen kun poika oli puolivuotias, äidin alkoholismi, kiusaaminen – nämä kaikki jättivät syvät jäljet Halmeeseen, ja niihin hän usein haastatteluissaan palasi. Hän myönsi asian itsekin: katkeruus oli käyttövoimaa, menestyminen paras kosto.

Halme bodasi itsensä isoksi, läksi nuorena Amerikkaan ja ryhtyi luomaan uraa showpainissa ja nyrkkeilyssä. Viihdemaailmassa vaaleasta atleetista leivottiin Ludvig Borga, joka otti erää suositussa WWF-sarjassa ja Japania myöden.

Viikinki-dokumentti sukeltaa päähenkilönsä eri puoliin antaumuksella.

Kun Halmeen Mestarit salilla ilmestyi, hän oli siis jo suomalaisten hyvin tuntema julkisuuden henkilö: kehonrakentaja, showpainija, nyrkkeilijä, tv-esiintyjä, päänaukoja. Parin vuoden kuluttua listaan voitiin lisätä myös kansanedustaja.

Julkisuudessa Halme ei ollut edes ristiriitainen hahmo, vaan monella tavalla väärä ja sopimaton. Hän otti osaa julkiseen keskusteluun uhoamalla ja latelemalla törkeyksiä, eikä peitellyt rasismiaan.

Huonosti käyttäytyvässä lihaskimpussa oli viihdearvon lisäksi myös toisenlaista potentiaalia, ja sen Halme itsekin tiesi. Oli vain ajan kysymys, kun joku muukin äkkäsi saman. Ensimmäisenä ehti perussuomalaiset, joka vielä vuosituhannen vaihteessa kituutteli pienenä puolueena.

Tony ja Katja Halme Yleisradion Tuttu juttu -ohjelmassa.

Niin kävi, että Halme sai vuoden 2003 eduskuntavaaleissa äänivyöryn. Täysin politiikan ulkopuolelta tulleen ehdokkaan saamaa yli 16 000 ääntä on vaikea pitää muuna kuin protestina. Halmeen sanottiinkin herättäneen Helsingin lähiöt vaikuttamaan.

Toisaalta Halmetta on kritisoitu tien tasoittamisesta esimerkiksi vihapuheelle ja maahanmuuttovastaisuudelle. Tony Halme ja Jussi Halla-aho ovat samaa jatkumoa, myöntää dokumentissa Timo Soinikin.

Omaa osuuttaan eivät tietenkään pääse karkuun edes Soini, Raimo Vistbacka tai nykyinen perussuomalaisten edustaja Veikko Vallin, jotka 2000-luvun alussa visioivat puolueelleen suurempaa tulevaisuutta. Hyvin kuvaava on haastattelupätkä, jossa toimittaja kysyy, tekevätkö Halmeen kaltaiset ehdokkaat puolueessa likaisen työn. Soini kiistää hohottaen, Vistbacka myhäilee vieressä.

Kansanedustajuus ei tehnyt Halmeesta salonkikelpoisempaa. Sen sijaan ongelmat kasautuivat ja päihteiden käyttö karkasi käsistä. Tuli laittomien aseiden kanssa sähläystä, huumekäryjä ja rattijuopumuksia. Myös terveys alkoi pettää. Eduskuntaura jäi yhteen kauteen, josta osa meni sairauslomalla.

Vuonna 2010, tammikuun 10. päivä Halme löydettiin kuolleena kotoaan. Kuolinsyyksi varmistui myöhemmin itsemurha.

Docventures: Viikinki, TV1 klo 21 ja Areena

Oikaisu 13.1. klo 9.25: Tony Halmeen Viikinki-kappaletta siteerattiin artikkelissa virheellisesti. Kappaleessa sanotaan ”exit only tatuoitu peräpeiliini”, ei ”exit oli tatuoitu peräpeiliini”.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat