Dokumentti Patricia Highsmithista näyttää kirjailijan, joka ei osannut asettua hänelle asetettuihin muotteihin

Kaksoiselämää viettänyt taiteilija heijasti oman salatun tunne-elämänsä tuntoja romaaneihinsa. Patricia Highsmith ja rakkauden kaipuu dokumentoi laajemminkin aikansa seksuaalivähemmistöjen elämää ja kulttuuria.

Patricia Highsmithin syntymästä tulee 19. tammikuuta kuluneeksi 102 vuotta.

17.1. 2:00 | Päivitetty 17.1. 9:33

Eva Vitijan dokumentti Patricia Highsmith ja rakkauden kaipuu (2022) tutkii kirjailijaa näkökulmasta, josta ei aikoinaan puhuttu julkisesti, ja jota myöhemmin sivuttiin varovaisen kohteliaasti. Kyse on yksityisyyttään varjelleen kirjailijan tunteista ja suhteista omaan sukupuoleen.

Dokumentin alussa Patricia Highsmithin nähdään naputtavan kirjoituskonetta. Romaanitekstiä lukeva pehmeä ääni on kuitenkin ääninäyttelijän, joita ohjelma käyttää useita.

Ranskalainen jazzkitaristi Noël Akchoté tyylittelee ääniraidalla välillä kuin ”oikean nuotin vierestä”. Nämä yksityiskohdat heijastavat dokumentin ydintä, julkikuvien ja todellisen identiteetin ristiriitoja.

Arkistomateriaalin lisäksi ohjelma pohjautuu kirjailijan poikkeuksellisiin runsaisiin päiväkirjamerkintöihin ja hänen läheistensä haastatteluihin.

Patricia Highsmith (1921–95) opittiin tuntemaan psykologisten jännitysromaanien taitajana, jonka romaaneista sovitettiin huomattavia mutta myös kiisteltyjä elokuvatulkintoja.

Alfred Hitchcockin Muukalaisia junassa (1951) pohjautuu Highsmithin tuoreeseen esikoisromaaniin. Viisiosaisesta Ripley-sarjasta (1955–91) on niinikään tehty useita elokuvatulkintoja; kaikkiaan filmisovituksia on kymmenittäin.

Teeman sunnuntaina uusima Carol (2015) on valittu British Film Instituten äänestyksessä maailman kaikkien aikojen parhaaksi LGBT-elokuvaksi.

Sen alkuteos The Price of Salt julkaistiin vuonna 1952 salanimellä Claire Morgan, ja Highsmithin omalla nimellä vasta 1990. Omakohtaista kirjaa pidetään maailman ensimmäisenä onnellisen lopun saaneena homoseksuaalisen rakkauden kuvauksena. Suomeksi sitä ei ole julkaistu.

Highsmith yritti olla hetero ja kyetä menemään naimisiin. Sen sijaan hän koki olevansa ”kuin naimisissa” äitinsä kanssa ennen kuin lopulta katkaisi tähän kokonaan välit.

Dokumentti ei ole tirkistelevä saati juoruileva, vaan se syventää ymmärrystä ja kiinnostusta taiteilijaan, joka ei osannut asettua hänelle asetettuihin muotteihin, ja siirsi tunteensa teoksiinsa. Samalla ohjelma dokumentoi laajemminkin aikansa seksuaalivähemmistöjen elämää ja kulttuuria.

Patricia Highsmith ja rakkauden kaipuu (Loving Highsmith, Saksa-Sveitsi 2022), Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat