IFJ:n pääsihteeri kiistää väitteet epä­selvästä rahan­käytöstä ja äänten ostamisesta

IFJ:n pääsihteerin Anthony Bellangerin mukaan IFJ:n talousasioista on tiedotettu Suomen Journalistiliitolle.

Anthony Bellanger johtaa IFJ-journalistijärjestöä.

12.1. 16:21 | Päivitetty 12.1. 17:17

IFJ:n pääsihteeri Anthony Bellanger vastaa Journalistiliiton esittämiin lausuntoihin IFJ:n toiminnasta Helsingin Sanomille lähettämässään kirjelmässä.

Vuonna 1952 perustettu Kansainvälinen Journalistiliitto eli IFJ on maailman suurin journalistijärjestö. Suomen Journalistiliitto on ollut IFJ:n jäsen vuodesta 1956.

HS uutisoi viime viikolla, että Journalistiliitto harkitsee vakavasti eroa kansainvälisestä kattojärjestöstään. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Journalisti-lehti.

Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan painavimmat syyt eroaikeiden taustalla liittyvät rahankäyttöön. Aho kertoi HS:n haastattelussa, että IFJ:n toiminnassa on merkkejä korruptiosta. Hänen mukaansa Journalistiliitto ei käytännössä tiedä, miten rahaa käytetään, eikä pyynnöistä huolimatta saa asioista tietoa.

Helsingin Sanomille sähköpostitse lähettämässään kirjelmässä Bellanger kirjoittaa, että IFJ:n johtajat saavat kuukausittain tietoja maksujen keräämisestä ja muista talousasioista.

Bellangerin mukaan IFJ:n talousvaliokunta saa talousraportin jokaisena vuosineljänneksenä, ja hallitukselle lähetetään joka kuudes kuukausi päivitetty talousraportti.

Lisäksi jäsenistöllä on Bellangerin mukaan mahdollisuus tarkastella ja kysyä rahankäytöstä vuosittaisessa liittokokouksessa.

Bellangerin mukaan IFJ:n on viime vuoden kesäkuussa välittänyt Suomen Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntijalle Salla Nazarenkolle tarkastetut tilit vuosilta 2019, 2020 ja 2021. Bellangerin mukaan Nazarenkolle on lähetetty lisäksi IFJ:n taloudenhoitajan laatima raportti, talousarvio ja talouskomission raportti.

Aho kertoi HS:n haastattelussa, että vuonna 2019 Tunisissa järjestetyssä IFJ:n kongressissa, olisi ostettu ääniä rahalla.

Kolmen vuoden välein järjestettävässä kongressissa valitaan liitolle uudet päättäjät. Aho sanoi haastattelussa, ettei Journalistiliitto pysty todistamaan äänten mahdollista ostamista. Hänen mukaansa heille oli kuitenkin kerrottu, että näin on tapahtunut.

Bellangerin mukaan hän on tutkinut Tunisissa tapahtunutta äänestystä kongressiin osallistuneita eri maiden liittojen johtajia, delegaatteja sekä IFJ:n henkilökuntaa haastattelemalla.

Äänten ostamiselle ei Bellangerin mukaan löytynyt hänen tekemässään tutkimuksessaan todistajia, kirjallisia lausuntoja, sähköposteja tai siihen viittaavia valokuvia. Asian tutkimista vaikeutti Bellangerin mukaan se, että valitus äänten mahdollisesta ostamisesta tehtiin 15 kuukautta kongressin jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat