Viraali-ilmiöksi mallistollaan noussut suomalainen muotimerkki keräsi huomiota Voguessa

McDonald’s-mallisto teki Vain-merkistä viraali-ilmiön marraskuussa. Nyt merkki esitteli debyyttikokoelmansa Italiassa.

Vain esitteli ensi syksyn ja talven kokoelmansa Pitti Uomo -miestenvaatemessuilla Firenzessä.

13.1. 13:27

Marraskuussa nuori suomalaismerkki Vain julkisti malliston, joka oli suunniteltu vanhoista McDonald’s-ketjun työvaatteista. Mallistosta tuli nopeasti viraali-ilmiö, ja Tiktokissa se veti puoleensa yli 20 miljoonaa silmäparia.

Tällä viikolla Vain esitteli kädenjälkeään Pitti Uomo -muotimessuilla Italian Firenzessä. Vainin muotinäytös järjestettiin renessanssipalatsissa, jonka saliin Vain oli lavastanut 2000-luvun alun nuoren huoneen Playstation-pelikonsoleineen ja sarjakuvineen.

Vainin kokoelma herätti tuoreeltaan Yhdysvaltain Voguen toimittajan huomion: ”Tiukasti karsitulla Pitti Uomo -debyytillään luova johtaja Jimi Vain ja toimitusjohtaja-valokuvaaja Roope Reinola todistavat, että he ansaitsevat Happy Meal -ateriaa suuremman osan muotialan huomiosta”, kirjoittaa Laird Borrelli-Persson jutussaan.

Vainin näytöksessä pelattiin pleikkaa.

Vogue Scandinavia julkaisi Vainista pidemmän haastattelun. Siinä kuvailtiin Vainin esittelemä syys-talvi-kokoelma synkeine Him-vaikutteineen tuovan ”ripauksen viileää suomalaista melankoliaa Pitti Uomoon”.

Marraskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa Jimi Vain eli Jimi Särmö kertoi olevansa itseoppinut ja tehneensä työtään vasta muutaman vuoden – onhan hän vasta 24-vuotias.

Särmö aloitti lenkkarien kustomoijana ja sai sosiaalisessa huomiota erityisesti, kun muokkasi atlantalaiselle räppärille Playboi Cartille kengät vuonna 2019.

Nyt merkin perustajien Reinolan ja Särmön lisäksi Vainilla työskentelee seitsemän ihmistä.

Myös suomalaisen Rolf Ekrothin kokoelma sai huomiota Firenzessä. Muun muassa veteraanitoimittaja Suzy Menkes haastatteli Ekrothia Instagramissa julkaisemallaan videolla. Ekrothin mukaan hänen salaisuutensa on ”todella tiukka budjetti ja pakko käyttää aivojaan”.

Vogue Scandinavialle Ekroth kertoi survivalismin ja suojavaatteiden vaikutuksen näkyvän hänen kokoelmassaan. Siihen kuuluu muun muassa takkeja, joiden ”maastokuvio” on muokattu sulavia jäätiköitä esittävistä valokuvista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat