JSN:n puheenjohtaja UMK:n kuvauskiellosta: ”Ei hyvä toimintatapa”

Yle kielsi kuvaamisen UMK-tilaisuudessa tällä viikolla. Päätuottajan mukaan ensi vuoden tilaisuus suunnitellaan toisenlaiseksi.

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen

13.1. 16:13

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen ei pidä hyvänä toimintatapana median kuvaamisoikeuksien rajoittamista tapahtumissa. Hänen mukaansa tällaisella toiminnalla pyritään hallitsemaan journalistista sisältöä.

Yle järjesti aiemmin tällä viikolla Uuden musiikin kilpailun (UMK) voitosta kilpailevien artistien mediatapaamisen, jossa valokuvaaminen oli kielletty. Sen sijaan Yle tarjosi medioiden käyttöön valmiita artistikuvia. UMK-artistit kisaavat Suomen euroviisuedustajan paikasta.

”Välillä joudutaan tietysti tyytymään kuviin, jotka eivät ole itse otettuja, mutta se on aina toimituksen oma valinta”, Hyvönen sanoo.

Kuvaamisen rajoittaminen tilanteessa, jossa kuvaaminen olisi mahdollista, on Hyvösen mukaan kestämätöntä toimintaa.

”Minulle ei ole tullut tietoon aiemmin tällaisia tapauksia sen kolmen vuoden aikana, kun olen tässä tehtävässä ollut. Ja olen aiemmin ollut pitkään päätoimittajana eri medioissa, enkä muista tällaisia tapauksia.”

Jos median kuvaamisoikeuksia erilaisissa tapahtumissa Suomessa rajattaisiin, vähentyisi sekä luotettavuus että tiedon määrä, Hyvönen arvioi.

Myös media-alan lehtori Pertti Näränen Tampereen ammattikorkeakoulusta pitää toimintatapaa epätyypillisenä.

”Mitään juridista ongelmaa ei ole siinä, että kuvaamista yksityistiloissa kielletään. Ylellä on oikeus asettaa rajoituksia, mutta onko siinä sitten mitään järkeä, on toinen juttu.”

UMK:n päätuottaja Anssi Aution mukaan tiistain tilaisuus oli suunniteltu ennen kaikkea esiintyjien vapaamuotoiseksi tapaamiseksi ja järjestelyt oli tehty sitä ajatellen.

”Ymmärrämme kuitenkin, että median edustajat kokivat sen pressitilaisuudeksi, jossa medialla pitäisi olla mahdollisuus ottaa valokuvia ja tehdä itsenäisesti journalismia”, Autio kommentoi STT:lle sähköpostitse perjantaina.

”Olemme ottaneet tästä opiksi, ja ensi vuoden tilaisuus suunnitellaan toisenlaiseksi”, Autio jatkoi.

STT ei välittänyt Ylen tarjoamia promokuvia, vaan kuvitti UMK-artisteja käsittelevän jutun Lehtikuvan arkistokuvilla. Lehtikuva on osa STT:stä.

Myöskään Helsingin Sanomat ei julkaissut Ylen tarjoamia promokuvia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat