Suomen kansallis­baletin entinen tanssija kuoli lento­turmassa: ”Sympaattinen ja hyvän­tuulinen työtoveri ja ystävä”

Lentoturmassa kuollut Ruan Crighton työskenteli Suomen kansallis­baletissa vuosina 2013–2019. Hän esiintyi muun muassa esityksissä Pieni Merenneito, Prinsessa Ruusunen, Muumipeikko ja pyrstötähti sekä Lumikuningatar.

Pelastustyöntekijät etsivät lentoturman uhreja Pokharassa, Nepalissa maanantaina.

16.1. 22:17 | Päivitetty 17.1. 16:13

Suomen kansallisbaletissa työskennellyt Ruan Crighton on yksi Nepalin lentoturman uhreista. Tiedon vahvistaa Kansallisooppera ja -baletti tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa.

”Ruan, olit sympaattinen ja hyväntuulinen työtoveri ja ystävä, jolla oli kyky murtaa hiljaiset hetket, sopivasti omituinen huumorintaju ja tarttuva nauru”, tiedotteessa kuvaillaan.

Maanantaina Crightonin kuolemasta uutisoi brittilehti Daily Mail, ja Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Kansallisoopperan ja -baletin viestintäjohtajana tällä hetkellä toimiva Johanna Järventaus vahvisti maanantaina Daily Mailille, että Kansallisoopperassa on työskennellyt saman­niminen brittikansalainen muttei kommentoinut asiaa tarkemmin.

Crighton kuoli päivä sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt 34 vuotta.

Nepalissa sunnuntaina pudonneessa lentokoneessa oli yhteensä 72 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Heistä 70 on löytynyt kuolleena.

Koneessa olleista suurin osa eli 57 oli nepalilaisia. Muiden maiden kansalaisia oli 15.

Lue lisää: Lentoturmassa kuolleita löydetty 70, etsinnät jatkuvat tiistaina

Ruan Crighton.

Crighton työskenteli Kansallisbaletissa vuosina 2013–2019. Kansallisoopperan verkkosivujen mukaan hän esiintyi lukuisissa rooleissa: muun muassa Pienessä merenneidossa, Prinsessa Ruususessa, Muumipeikossa ja pyrstötähdessä sekä Lumikuningattaressa.

”Tanssiessaan Kansallisbaletissa vuosina 2013–2019 Ruan tuli yleisölle tutuksi lukuisista rooleistaan niin klassisissa baleteissa kuin nykytanssiteoksissa”, Kansallisbaletin tiedotteessa kuvaillaan.

Daily Mailin mukaan Crighton opiskeli viime vuodet Amsterdamissa. Hänen oli tarkoitus valmistua ensi vuonna fysioterapeutiksi.

Sunnuntaina Katmandusta lähtenyt lentokone putosi Nepalin keskiosissa sijaitsevan Pokharan kaupungin lentokentän lähellä olevaan solaan. Kone oli matkalla Pokharaan. Turmakone oli ATR 72 -merkkinen, ja sitä operoi Yeti Airlines.

Maanantai-iltana kaksi ihmistä oli yhä kadoksissa, mutta viranomaisten mukaan elonjääneitä tuskin enää löytyy.

Pelastajat löysivät maanantaina koneen mustat laatikot eli ohjaamon ääni- ja lentotietojen tallentimet, jotka voivat selventää onnettomuuden syitä.

Nepalilaiset lentoyhtiöt ovat tunnettuja huonosta turvallisuudestaan. Vuoristoisen maaston takia lentäminen Nepalissa on vaikeaa. Euroopan unioni on kieltänyt kaikilta nepalilaisilta lentoyhtiöiltä pääsyn ilmatilaansa.

Oikaisu 16. tammikuuta kello 22.39: Johanna Järventauksen titteli oli jutussa aikaisemmin virheellisesti muodossa Kansallisteatterin viestintäpäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat