Metallimusiikista tunnettu Timo Rautiainen tekee uraa myös kansanmusiikin parissa

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksesta tunnettu muusikko Timo Rautiainen yritti vuosia taistella laulavan erityisopettajan imagoa vastaan.

Suomi-metallin parissa pitkän uran tehnyt Timo Rautiainen innostui kymmenisen vuotta sitten kansanmusiikista. ”Olen sukupolvea, jolle lävähtää sanasta kansanmusiikki välittömästi mieleen Konsta Jylhä ja Purppuripelimannit. Minulle se tulee mieleen hyvässä hengessä. Tykkään Konsta Jylhän tuotannosta kovasti”, Jyväskylässä asuva Rautiainen sanoo.

24.1. 2:00 | Päivitetty 24.1. 8:49

”Olen amatööri, joka on esittänyt ammattilaista vuodesta 2001”, sanoo Timo Rautiainen.

Puhelimeen tavoitettu muusikko viettää vapaata aamua kotonaan Jyväskylässä. Ikkunasta avautuu näkymä omakotitalon pihamaalle, jossa loskaksi muuttunut lumi odottaa kolaajaansa.

Rautiainen ei ole asialle ennättänyt, sillä ammatti on vienyt amatööriä taas tienpäälle.

Esimerkiksi muutama päivä ennen haastattelua Rautiainen esiintyi Folklandia-risteilyllä, jolle oli kokoontunut parituhatta kansanmusiikin ja -tanssin harrastajaa.

”Innokasta porukkaa”, hän summaa ja laskeskelee risteilyn olleen itselleen viides tai kuudes.

”Pari kertaa olen ollut ihan turistina, mutta muuten esiintymässä.”

Tällä kertaa Rautainen kipusi lavalle viulisti Ville Ojasen kanssa tekemänsä folklevyn tiimoilta. Albumi ilmestyi viime keväänä.

Mutta suurelle osalle Rautiaisen nimestä tulee mieleen taatusti jotain raskaampaa kuin kansanmusiikki. Sen hän myöntää itsekin.

”Ennakkoasenteita varmasti on. Itse ajattelen olevani eräänlainen lähettiläs kahden musiikkikulttuurin välillä.”

Rautiainen kuitenkin korostaa, ettei pidä itseään kansanmuusikkona.

”Minusta kansanmuusikoksi ei voi vain ilmoittautua. Taustalla pitää olla pitkä perinne ja kasvaa siinä kansanmusiikkiympäristössä. Mulla on ura sillä puolen kestänyt vasta vajaat kymmenkunta vuotta.”

Pidemmän uran Rautiainen on tehnyt metallin parissa. Parhaiten hänet tunnetaan vuosituhannen vaihteessa kotimaisen metallin kärkinimiin lukeutuneesta Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksesta. Yhtye oli tuomassa suomenkielisen raskaan musiikin marginaalista suuren yleisön suosioon, radioaalloille ja festivaalien päälavoille.

Rautiaisen mukaan yhtyeen tiestä parrasvaloihin on kiittäminen ainakin osittain pääkaupunkiseudun metallimusiikkiharrastajia.

”Meillä oli useammin keikkaa Tavastialla kuin (Jyväskylän) Lutakossa, joka on meidän kotiluola.”

”Minulle oli jonkinasteinen järkytys, kun tajusin, että ihmisiä kiinnostaa enemmän meikäläisen taustat kuin se, että musiikki olisi niin nerokasta”, Timo Rautiainen muistelee uransa alkuaikoja.

Kaiketi suosion perimmäinen syy oli yhdistelmässä, jota ei oltu ennen koettu, hän pohtii.

”Raskasta musiikkia suomen kielellä laulettuna ja vakavista aiheista, solistina periaatteessa täysjärkinen perheellinen mies, joka on erityisopettaja. Sitten bändin nimeksi on vielä paiskattu Trio Niskalaukaus. Eihän siinä ollut mitään järkeä, mutta se kiinnosti ihmisiä”.

Media innostui erityisesti Rautiaisen opettajataustasta. Jämptinoloisesta miehestä leivottiin mielellään jonkinlaista suomihevin Hannu Karpoa.

Nykyään asia huvittaa Rautiaista.

”Minulle oli jonkinasteinen järkytys, kun tajusin, että ihmisiä kiinnostaa enemmän meikäläisen taustat kuin se, että musiikki olisi niin nerokasta. Sitä laulavan erityisopettajan imagoa vastaan yritin taistella, mutta huomasin, että se on ihan turhaa.”

Jälkeenpäin vanhoja juttuja lukiessa median luoma persoona tuntuu vieraalta. On ollut vaikea löytää itseään kaiken sen hyvyyden, järkevyyden ja vakavuuden seasta.

”Mutta mieluummin näin kuin että olisin päässyt Seiskan kanteen kännissä konttaamalla.”

Nykyinen palo kansanmusiikkiin on jatkoa kehitykselle, jonka Rautiainen sysäsi liikkeelle vuonna 2004. Silloin hän päätti kuopata Trio Niskalaukauksen ja siirtyä pysyvästi soolouralle. Päätös tuli pyörrettyä muutama vuosi sitten.

”Olin pyhästi luvannut, ettei enää livenä soitettaisi. Se oli kyllä virhe, täytyy myöntää”, hän sanoo ja nauraa.

Nykyään Trio Niskalaukaus on vain yksi juttu muiden joukossa.

”Voin tehdä kaikkea muuta samalla. Se on minulle unelmatilanne.”

Eri kokoonpanojen lomassa Rautiainen on esiintynyt yksinkin. Etenkin akustisten keikkojen tekeminen avasi aivan uuden maailman kymmenisen vuotta sitten. Hän on tyytyväinen, että saa tehdä sellaista musiikkia kuin haluaa. Keikkapaikat voivat olla pienempiä kuin toisilla, mutta mitäpä siitä.

”Keikkamyyjälle olen sanonut, että myy vaikka puhelinkoppiin. Jos on kiinteä liksa, niin minä lähden.”

Kuusikymppisten kolkutellessa ovelle omaa aikaansa tulee Rautiaisen mukaan mietittyä aiempaa enemmän. Elämän realiteetit ovat enemmän läsnä kuin rempseällä viisikymppisellä.

”Punainen lankani on, ettei asioita kannata siirtää. Ei ole syytä kiirehtiä, mutta on vääjäämätöntä, että kirkas valo taivaanrannassa alkaa osoittaa minuakin.”

Siksi pitäisi osata nauttia jokaisesta päivästä Rautiainen sanoo. Koskaan kun ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

”Esimerkiksi tuossa ennen joulua kävi niin, että vastaantuleva rekka-auto vei peilin, se vain vyöryi omalle kaistalle. Se ei ollut enää edes läheltä piti -tilanne. Työni puolesta ajelen paljon, ja olen miettinyt, että joskus täytyy käydä jotain. Toivottavasti tämä oli nyt mulle se kerta.”

Pahimpaan varautuminen ei silti saisi olla elämän lähtökohta. Harvoihin asioihin voi itse elämässä vaikuttaa.

”Ennemmin yritän pitää yllä intohimoa elämässä. Ei se sen kummoisempaa ole.”

Kuka?

Timo Rautiainen

 • Syntyi Sulkavalla 1963.

 • Kasvatustieteen maisteri, Joensuun yliopisto 1993. Erityisluokanopettaja, Jyväskylän yliopisto 1995.

 • Ala-Könni -kansanmusiikkilinja, Kaustisen Evankelinen Opisto 2013.

 • Vuonna 1996 perustetun Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen laulaja-kitaristi. Muita kokoonpanoja: Timo Rautiainen & Neljäs Sektori, Timo Rautiainen & Ville Ojanen, Rautiainen & Lampi, Lyijykomppania.

 • Julkaissut useita albumeja eri kokoonpanojen kanssa ja soolona. Viimeisin levy viulisti Ville Ojasen kanssa ilmestyi viime vuonna.

 • Työskennellyt aiemmin mm. erityisluokanopettajana ja perhekoti-isänä.

 • Neljä Emma-palkintoa.

 • Juontanut tv-ohjelmia K-rappu, K-70 ja Ysiluokka. Lisäksi osallistui Tähdet, tähdet -ohjelman ensimmäiselle kaudelle.

 • Innokas sähköpyöräilijä ja karaokelaulaja, intohimona 1960- ja 1970-lukujen käännösiskelmät.

 • Asuu Jyväskylässä. Perheeseen kuuluvat vaimo, kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

 • Täyttää 60 vuotta keskiviikkona 25. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat