Saksalainen minisarja pureutuu viihdyttävästi 80-luvun mediaskandaaliin, jossa Hitlerin väärennetyt päiväkirjat julkaistiin aitoina

Kuusiosainen minisarja Faking Hitler käsittelee vuoden 1983 suurta mediaskandaalia, jossa länsisaksalainen väärentäjä onnistui uskottelemaan Stern-lehden tähtitoimittajalle saaneensa käsiinsä Adolf Hitlerin päiväkirjat.

Toimittajat Gerd Heidemann (Lars Eidinger, vas) ja Felix Bloom (Hans Jochen Wagner) tyytyväisinä lehdistötilaisuudessa, jossa Hitler-skuuppia esitellään.

18.1. 2:00 | Päivitetty 18.1. 13:56

Hitlerin väärennetyt päiväkirjat, vuoden 1983 kohu-uutinen, oli oman aikansa suurimpia mediaskandaaleja.

Tapahtumien kulkua luonnehditaan usein farssiksi. Onkin luontevaa, että aiheesta on tehty Saksassa viihdyttävä minisarja, kuusiosainen Faking Hitler (2021).

Länsisaksalainen väärentäjä Konrad Kujau onnistui uskottelemaan Stern-lehden tähtitoimittajalle Gerd Heidemannille saaneensa käsiinsä Adolf Hitlerin päiväkirjat. Heidemann vakuutti työnantajansa, ja Stern maksoi pienissä erissä päiväkirjaniteistä, joita Kujau toi lisää ja lisää. Loppusumma oli nykyrahassa miljoonia euroja.

Keväällä 1983 Stern ja monet lehdet ympäri maailmaa julkaisivat otteita päiväkirjoista. Löytö oli tietysti valtava uutinen.

Päiväkirjat osoitettiin kömpelöksi väärennökseksi melkein saman tien. Kujau ja Heidemann saivat vankilatuomiot – Kujau väärentämisestä ja Heidemann talousrikoksista. Stern-lehden maineeseen jäi tahra.

Näin fake news -keskustelujen aikana Hitler-skandaali on uudella tavalla ajankohtainen.

2020-luvulla mikään näin hutera ei menisi laatumedioissa läpi. Medioista on tullut skeptisempiä ja tarkempia maineestaan. Toisaalta nykypäivän väärentäjä olisi epäilemättä taitavampi.

Yksi syy Sternin epäonnistumiselle oli se, että päiväkirjojen julkaisua valmisteltiin liian pienessä ja epäkriittisessä piirissä. Historiallinen skuuppi sokaisi sterniläiset.

Samalla muutama päiväkirjoille vihreää valoa näyttänyt asiantuntija osoittautui aivan liian huolettomaksi. Hekin olisivat nykyään varovaisempia sanoissaan.

Faking Hitler etenee hitaasti ja tasaisesti, välillä liiaksikin.

Kujau (Moritz Bleibtreu) vaikuttaa jatkuvasti pöllämystyneeltä siitä, että tämä kaikki menee läpi. Heidemann (Lars Eidinger) taas on narsistinen tähtitoimittaja vailla riittävää itsereflektiota.

He innostuvat toinen toisistaan. Pian jarrusta ei voi enää vetää.

Konrad Kujaun (Moritz Bleibtreu) tyttöystävä Agnes Schonert (Britta Hammelstein) sekaantui myös päiväkirjajupakkaan.

Juoneen on ympätty historiallisten tapahtumien ulkopuolelta nuori naistoimittaja (Sinje Irslinger), joka törmää ensin isänsä natsimenneisyyteen ja pian myös petolliseen Hitler-skuuppiin. Juonilinja tuo sarjaan humaaniutta, mutta oikeat tapahtumat ja ihmiset olisivat kyllä riittäneet sille.

Britit tekivät samasta aiheesta humoristisen minisarjan paljon aikaisemmin. Suomessakin esitetty Myytävänä Hitler (1991) oli otteeltaan huomattavasti satiirisempi, verevämpi ja ilkeämpi. Heidemannia näytteli erinomaisesti Jonathan Pryce. Faking Hitler on turhankin kiltti, välillä jopa leppoisa.

Sarja kertoo samalla myös 1980-luvun alun Länsi-Saksasta, jossa natsiaika on vielä monella tapaa läsnä ja myös varsin käsittelemättä. Hitleriä ja natseja ei vielä pidetty samanlaisina myyttisinä pahuuden tiivistyminä kuin nykyään.

Faking Hitlerissä itsevarmat miehet johtavat maailmaa ja mediaa, usein pienessä piirissä ja usein erittäin huonoin tuloksin, kuten Hitlerin päiväkirjojen julkistamisen kohdalla.

Faking Hitler, Elisa Viihde Viaplay.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat