Ville Rannan pilapiirros Turkin presidentistä nousi uutiseksi Ruotsissa

Kun poliitikkojen mielestä jotakin aihetta ei saisi satirisoida, se on pilapiirtäjä Ville Rannalle suorastaan kehotus tarttua aiheeseen. ”Jos jossain on epäilyttävän hiljaista, menen sinne”, Ranta sanoo.

Pilapiirtäjä Ville Rannan työ ilmestyi Iltalehdessä 17.tammikuuta.

18.1. 16:34

Pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija Ville Rannan tuore pilapiirros on herättänyt kiinnostusta Ruotsia myöten. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania kritisoiva pilapiirros julkaistiin Iltalehdessä tiistaina, ja se nousi samana iltana pääuutisaiheeksi yleisradioyhtiö SVT:n uutisissa.

Rannan piirros esittää Erdoğanin pilkkaamishinnastoa. Kuvassa näkyy kolme Erdoğania: roikkuva Erdoğan-nukke maksaa 130 terroristia, alaston presidentti 200 terroristia ja jos Turkin päämiestä uskaltaa nimittää koiraksi, hinta nousee 500 terroristiin.

Piirroksen lähtöidea on Erdoğania esittävässä nukessa, jonka kurdiryhmän aktivistit viime viikolla nostivat roikkumaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle. Tarkoitus oli kiinnittää huomiota Turkin hallintoon, joka on aktivistien mukaan diktatuurinen.

Vaikka nukketempaus aiheena kutkutti Rantaa välittömästi, työ ei ollut helppo.

”Äärityyppien satirisointi on vaikeaa, koska he hoitavat sen itse niin hyvin. Donald Trump oli hyvä esimerkki tästä: hän teki koko ajan kaikkea niin hullua, että piirtäminen meni roiskaisuiksi.”

Erdoğaninkin kohdalla oli haastavaa keksiä piirros, joka olisi yhtä aikaa loukkaava ja jossa olisi myös ajatuksellinen pointti.

Lopputulos on kuitenkin juuri sitä – ainoastaan tarkkasilmäisimmät ovat huomanneet, että piirrokseen on ujutettu myös viittaus ruotsalaisen taiteilijan Lars Vilksin profeetta Muhammedista tekemiin koiriin vuodelta 2007.

”Piirroksen ajatuksena on, että Erdoğan voisi vaatia lisää terroristeja vangittavaksi aina, kun joku pilkkaa häntä”, Ranta kertoo puhelimessa.

Rantaa ärsyttää tiettyjen suomalaisten ja ruotsalaisten poliitikkojen mielipide, jonka mukaan tällaisesta satiirista pitäisi pidättäytyä poliittisista syistä. Erdoğan-nukkea paheksuivat niin Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kuin Suomen puolustusministeri Mikko Savolakin.

”Ja sehän on satiirikolle suorastaan kehotus tarttua aiheeseen,” Ranta sanoo.

”Ideoin kuvan illalla ja piirrän sen aamulla. Piirtämiseen menee ehkä kolme tuntia, ideoimiseen paljon kauemmin”, Ville Ranta kertoo.

Ranta seuraa tiiviisti poliittista ja journalistista keskustelua. Tosin kotimaamme yhteiskunnallinen debatointi on hänestä tylsää ja hyvin pragmaattista. Yhtä ”vellihousuja” ovat poliitikot Ruotsissakin, mutta siellä sentään kansalaisyhteiskunta on hereillä ja aktiivinen.

”Sananvapauteen liittyvissä jutuissa olen valmiina kuin partiopoika työntämään pääni soppaan. Jos jossain on epäilyttävän hiljaista, menen sinne.”

Ranta sanoo ymmärtävänsä poliitikkoja, mutta olevansa heidän kanssaan täysin eri mieltä.

”Turkin kanssa pelaaminen on ollut alusta lähtien tyhmää. Poliitikoilla olisi ollut mahdollisuus olla sanomatta ja tekemättä mitään”, hän sanoo ja viittaa Nato-neuvotteluihin. Turkki ja Unkari ovat viimeisiä Nato-maita, jotka ovat jättäneet ratifioimatta Suomen jäsenyyden, minkä takia suomalaiset delegaatiot ovat käyneet tiuhaan Turkissa neuvottelemassa.

”Erdoğan kuvittelee, että Ruotsissa tai Suomessa hallitukset voisivat vaientaa kriittisen keskustelun, jos haluaisivat. Autoritaariset johtajat elävät omassa todellisuudessaan, vaikka luulisi heidän ymmärtävän nämä asiat."

Turkin tilanne muistuttaa hänen mukaansa paljon Venäjän tilannetta.

”Erdoğan on Putinin jälkeen Euroopan vaarallisin mies. Turkissa on myös käynnissä samanlaisia kehityskulkuja kuin Venäjällä ennen Ukrainan sotaa”, Ranta sanoo.

Rannasta tuli pilapiirtäjä sattuman kautta.

Vuonna 2006 hän piirsi Kaltioon sarjakuvan Muhammed-kohusta, minkä jälkeen puhelimet alkoivat soida.

Hänen piirroksiaan on nähty muun muassa Ilta-Sanomissa, Yleisradiossa, Kirkko ja kaupunki -lehdessä sekä Demokraatti-lehdessä.

Nykyään hän tekee kaksi kertaa viikossa pilapiirroksia Iltalehteen ja piirtää muun ajan sarjakuvia.

”Ideoin kuvan illalla ja piirrän sen aamulla. Piirtämiseen menee ehkä kolme tuntia, ideoimiseen paljon kauemmin.”

Lisäksi Ranta jättää aikaa siihen, että kuva ei menisikään toimituksessa läpi ja hänen pitäisi tehdä kokonaan uusi työ. Niin on onneksi käynyt vain kerran. Piirros liittyi Isis-vaimojen Suomeen saapumiseen ja kuvassa Supo vakoili uutta kotiaan sisustavaa vaimoa.

”Piirsin hyllyyn irtopään, mutta se oli päätoimittajan mielestä liian karmiva ja vaihdoin sen pääkalloksi.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat