Italialainen poliisisarja Fosca voittaa juuri ja juuri loskan katselun

Foscan rikokset ovat kuin pitkitetyistä saksalaisista poliisisarjoista, mutta paremmissa maisemissa.

Oikeamielinen Fosca Innocenti (Vanessa Incontrada, istumassa) johtaa Arezzon kaupungissa ryhmää, jossa on kuin yhtä perhettä. Väkivaltarikoksia selvittävät hänen kanssaan Pino Ricci (Francesco Leone, vas.), Rosa Lulli (Cecilia Dazzi) ja Giulia de Falco (Desirèe Noferini).

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 9:13

Tyypillinen televisiosarjan rikospoliisi on työlleen omistautunut ja perheetön sekä mielellään myös menneisyytensä leimaama ja jonkin erikoiskyvyn omaava. Sellainen on myös italialainen apulaispoliisipäällikkö Fosca Innocenti (Vanessa Incontrada), joka selvittää ryhmänsä kanssa väkivaltarikoksia sadantuhannen asukkaan Arezzossa, noin tunnin matkan päässä Firenzestä.

Harmi vain, että perimällään maatilalla asuvan Innocentin erikoiskyvystä – poikkeuksellisen tarkka hajuaisti – ei ole saatu kahdeksanosaisessa Foscassa (2022) irti tämän enempää. Samankaltaiselta päälle liimatulta lisältä vaikuttaa ryhmän koostumus: on kolme naista ja mies, jotka ovat pomoaan lukuun ottamatta yhden ominaisuuden hahmoja. Kuten on myös Arrezzon syyttäjä ja nelikymppisen Innocentin ikiaikainen taloudenhoitaja, joka patistaa Foscaa hankkimaan oman perheen.

Mutta hyvä, että nyt varsinkin sarjan mieshahmot saavat maistaa rankkaa stereotyypittelyä. Ryhmän ainoa mies Pino on tositoimia välttelevä tallukka ja täysin päinvastainen kuin apulaispoliisipäällikön paras ystävä, Arezzon keskusaukion sivukujalla viinibaaria pitävä vilkkusilmäinen naistenmies, Cosimo. Olisiko silti ollut omaperäisempää, jos Foscan ja Cosimon välille ei viriteltäisi heti alussa – todennäköisesti – toteutumatonta romanssia?

Foscan rikokset ovat kuin pitkitetyistä saksalaisista poliisisarjoista, mutta paremmissa maisemissa. Aurinko paistaa, auringonkukkapelto jatkuu loputtomiin, ja aina välillä maistellaan Cosimon baarissa viinejä tai syödään töissä kotitekoisia kakkuja ja piirakoita.

Fosca, sarjan kolme ensimmäistä jaksoa Teemalla klo 12.00 alkaen sekä Yle Areena.

Apulaispoliisipäällikkö Fosca (Vanessa Incontrada) ja vilkkusilmäinen ravintoloitsija Cosimo (Francesco Arca) ovat lapsuudenystäviä, ja Foscan mielestä todellakin vain hyviä ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat