Korkeus­hyppääjä Jade Nyströmistä kertova sarja kuvaa Suomen tunnetuimman trans­naisen tavallista elämää

Roosa Kuosmasen ohjaama dokumenttisarja Jade avaa näkökulman sellaisen ihmisen elämään, jota lakimuutokset koskettavat. Elämänmyönteisyyttä uhkuva sarja jättää katsojalle epämukavan olon ja syystä.

Korkeushyppääjä Jade Nyströmiä, 19, seuraava sarja kuvaa suurimmaksi osaksi aika tavallista alle parikymppisen nuoren elämää ulkonäköpaineineen, bilereissuineen ja sydänsuruineen.

23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 8:18

Ajoituksesta täysi kymppi: korkeushyppääjä Jade Nyströmiä, 19, seuraava Jade-sarja osuu harvinaisen sopivaan saumaan. Translain uudistus on juuri eduskunnan käsittelyssä ja transihmisten oikeudet valtakunnan ykkösuutisina.

Roosa Kuosmasen ohjaama Jade avaa näkökulman sellaisen ihmisen elämään, jota lakimuutokset koskettavat. Television merkitystä ei voi ohittaa, sillä realitytelevisio sekä tosi-tv:n ja dokumentaarisuuden rajapinnalla hoippuvat sarjat ovat ennenkin antaneet äänen esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

Nyström on ollut aiemminkin Ylen lyhytdokumenttien päähenkilönä: Sportliv-sarjan jaksossa näkökulmana oli urheilu, Perjantai-dokkarissa perhesuhteet.

Yle Kioskin viisiosaisessa nimikkosarjassaan Nyström kertoo elämästään Suomen tunnetuimpana transnaisena. Epävirallisen tittelin hän kantaa ylpeänä, mutta toisinaan myös ahdistuneena. Nyström tietää olevansa esikuva ja tienraivaaja, mutta samalla toivoo, ettei aina tarvitsisi olla. Ei kannata tulla kyselemään mielipidettä monimutkaisiin asioihin, hänhän on vielä nuori!

Nyströmin tarinan mielenkiintoa lisää se, että hän tulee urheilumaailmasta. Hän on voittanut ikäluokkansa poikien sarjan Suomen mestaruudet 14-, 15- ja 16-vuotiaissa ja tähtää kansainväliselle huipulle. Viime kesänä kuvatussa sarjassa hän treenaa mutta ei kuitenkaan kisaa: rintaimplanttien asennuksen vuoksi on otettava hieman kevyemmin. Katsomossa istuessa hinku kilpakentille on silminnähden kova.

Jade Nyström on voittanut ikäluokkansa poikien sarjan Suomen mestaruudet 14-, 15- ja 16-vuotiaissa ja tähtää kansainväliselle huipulle

Aluksi sarja on vähällä unohtaa urheilupuolen, mutta tekee onneksi korjausliikkeen. Urheilu ja identiteetti ovat Nyströmille elämän tärkeimmät asiat , ja siksi myös jatkuvassa ristiriidassa. Nyström joutuu esimerkiksi lykkäämään hormonihoitoja ja omaa transitiotaan [siirtymää syntymäsukupuolesta omaan sukupuoleen] urheilu-uransa vuoksi, sillä hän haluaa kilpailla miesten sarjassa.

Suurimmaksi osaksi Jade kuvaa aika tavallista alle parikymppisen nuoren elämää ulkonäköpaineineen, bilereissuineen ja sydänsuruineen. Aikaa vietetään kavereiden ja perheen kanssa, enimmäkseen kameraa pitelee Nyström itse, toisinaan joku lähipiiristä. Tekijät ovat halunneet selvästi näyttää Nyströmin nuorena ihmisenä ”pelkän” transihmisen sijaan. Pakko silti todeta, että jaksojen koostamisessa olisi voitu käyttää reilummin saksia.

Mutta totta kai Nyströmin elämä transnaisena on erilaista kuin suurimmalla osalla suomalaisista. Jadessa se näkyy lähinnä ikävässä mielessä: ihmisten ennakkoluulot ja viha ovat Nyströmille arkipäivää. Vaikuttaa siltä, että käynti kauppakeskuksessa tai ravintolassa ei ole mahdollista ilman, että joku seuraa, uhkailee, haistattelee tai ahdistelee.

Elämänmyönteisyyttä uhkuva sarja jättää katsojalle epämukavan olon ja syystä. Mieleen hiipii sama vanha virsi: vaikka miten säädettäisiin ihmisten elämää ja asemaa yhteiskunnassa parantavia lakeja, vaikeinta on muuttaa asenteita.

Jade, TV2 klo 21.50 ja Yle Areena.

Lue lisää: Minähän näytän niille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat