Onko kuppauksesta ja reikihoidosta todella apua? Toimittaja Maarit Häkkinen testaa

Toimittaja Helena Itkosen radiodokumentti antaa äänen itsenäisille seksityöntekijöille.

23.1. 2:00

Yhteiskunta polarisoituu. Jyrkkiä vastakkaisia mielipiteitä varmasti kirvoittava aihe on suosiotaan kasvattavat vaihtoehtohoidot. Miltei puolet nuorista uskoo niihin, ja netti vilisee energiahoitoa ja astrologiaa. Mutta varmasti iso osa siitä toisesta puolesta suhtautuu tällaisiin hoitoihin jyrkän kriittisesti.

Maarit Häkkinen

Maarit Häkkinen luovii tässä karikossa taiten. Hän on tehnyt yhdessä Emma Taulon kanssa sarjan, joka ei vahvista vastakkain­asetteluja. Siinä hän osallistuu itse lukuisiin vaihtoehto­hoitoihin perinteisestä kuppauksesta reikihoitoon ja tärinäterapiaan. Häkkinen panee itsensä intiimisti likoon – samoin hoitojen tekijät, jotka ovat päästäneet mikrofonin mukaan sessioihin.

Jokaisessa jaksossa kuullaan myös, mitä virallinen lääketiede kustakin hoidosta sanoo. Useimmiten tulos on, että siitä ei ole todistettavaa hyötyä, muttei haittaakaan. Ja tietenkin hoidon päätteeksi – ja joskus myös sen aikana – toimittaja kuvailee omaa kokemustaan.

Äänisuunnittelija Katja Kostiainen on ollut mukana myös äänittäjänä. Dokumenttimaisen läsnäoleva podcast hyötyy sekä toteutukseltaan, että sisällöllisesti siitä, ettei toimittajan tarvitse sählätä nauhurin kanssa, vaan hän voi keskittyä olemaan hoidettavana.

Hoidossa, Yle Areena.

Radio: Seksityön arkirealismia

Kaikki prostituutio ei ole paritusta ja ihmiskauppaa. Suomessa toimii myös itsenäisiä seksityöntekijöitä, jotka työskentelevät laillisesti ja maksavat veronsa, kuten kuka tahansa yrittäjä.

Helena Itkosen radiodokumentti antaa heille suunvuoron ilman kauhistelua tai moralisointia. Ohjelma on välillä jopa koomisen asiallinen.

Haastateltavat kertovat arkisen yksityiskohtaisesti työstään kuin mistä tahansa duunista. Kuuntelijan ei kannata odottaa mitään erityisen seksuaalista sisältöä. Nyt puhutaan esimerkiksi hygieniasta, pyykinpesusta, työvälineistä, tuloista ja menoista... Ja niiden välissä luontevan ohimenevästi ”tyttöystäväkokemuksesta, fetissitapaamisesta ja pakaroille laukeamisesta”.

Yksi haastateltavista murtaa tabuja julistautumalla feministiksi. Myös dokumentissa kuultavissa aihetta käsittelevissä lauluissa haastetaan ennakkoluuloja.

Dokumentti ei ole dokumentti, jos siinä on vain kliinisiä puhuvia päitä. Itkosen käsialassa tilanneäänityksistä tulee kuitenkin itsetarkoituksellinen maneeri, joka tuottaa tukkoista ääntä.

Horoluuri ja pokapeitto, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat