Paluu tulevaisuuteen -elokuvien kulissikaupunkia käyttävät monet muutkin Hollywood-tuotannot

Monien amerikkalaisten elokuvien kuvitteellisissa pikkukaupungeissa on aina keskusaukio, jota hallitsee oikeustalo. Sama lavaste on pystytetty tiettävästi jo vuonna 1948.

Marty (Michael J. Fox, oik.) ja Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) seikkailevat Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa.

20.1. 2:00 | Päivitetty 20.1. 8:01

Näyttääkö kaikki amerikkalaisten elokuvien pikkukaupungin samanlaisilta? Asiaan löytyy ainakin yksi selitys, ja sen tarjoaa Robert Zemeckisin ohjaama Paluu tulevaisuuteen (1985). Elokuva – ja sen jatko-osat – sijoittuvat kuvitteelliseen Hill Valleyn pikkukaupunkiin. Keskeisenä tapahtumapaikkana on kaupungin keskusaukio, jota hallitsee jykevä oikeustalo.

Tekijöiden ajatuksena oli alun perin suorittaa kuvaukset Petalumassa Californiassa. Lopulta kuitenkin päädyttiin Universal Studiosin takapihalle pystytettyyn pikkukaupunkikulissiin, koska se olisi helpommin muunneltavissa.

Lavaste oli pystytetty tiettävästi jo vuonna 1948, ja sitä oli käytetty jo monissa tuotannoissa, kuten kulttisarjassa Hämärän rajamailla (1959–1964). Kulissi sai epäviralliseksi nimekseen Mockingbird Square siellä kuvatun Kuin surmaisi satakielen -elokuvan (1962) mukaan. Nimi vaihtui kuitenkin Courthouse Squareksi Paluu tulevaisuuteen -leffojen myötä. Kulissia on käytetty muun muassa myös elokuvissa Gremlins (1984) ja Bruce – taivaanlahja (2003).

Paluu tulevaisuuteen Prime video, Sky Showtime sekä Ava su klo 21.00.

Oikaisu 20.1. klo 8: Korjattu Paluu tulevaisuuteen -elokuvan nimi otsikosta ja kuvatekstistä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat