Maailma puhuu nyt Ramsteinin kokouksesta: Rammstein-yhtye otti nimensä tuki­kohdassa tapahtuneesta tragediasta

Vuonna 1994 perustettu Rammstein-yhtye otti nimensä Ramsteinin lentotukikohdasta, jossa nyt pidetään kansainvälinen kokous Ukrainalle annettavasta aseavusta.

Näyttävä tulishow on Rammsteinin konserttien vakioelementti. Kuva yhtyeen konsertista Düsseldorfista viime vuodelta.

20.1. 12:30 | Päivitetty 20.1. 13:16

Ramstein-nimi pyörii nyt uutisissa tiuhaan. Saksassa Ramstein-Miesenbachin kaupungin tuntumassa sijaitsevan Ramsteinin lentotukikohdassa pidetään tänään perjantaina suuri kansainvälinen kokous, jossa keskustellaan raskaiden aseiden toimittamisesta Ukrainalle sekä ylipäätään Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen jatkamisesta.

Yhdysvaltojen johtamaan kokoukseen osallistuu noin 50 maata, mukaan lukien Suomi ja kaikki Naton 30 jäsenmaata. Voi siis sanoa, että Ramstein on nyt iso puheenaihe koko maailmassa.

Lue lisää: Ukraina odottaa tuhtia apupakettia – Aseapua koordinoiva ryhmä kokoontuu Saksan Ramsteinissa

Monille Ramsteinista saattaa tulla mieleen jotain muuta kuin Yhdysvaltain lentotukikohta lounaisessa Saksassa. Yksi m-kirjain lisää nimeen, ja tuloksena on Rammstein, jättisuosittu saksalainen raskaan rockin yhtye.

Saksaksi laulettua, konemaista industrial-metallia esittävä Rammstein teki kansainvälisen läpimurtonsa jo 1995 julkaistulla Herzeleid-debyyttialbumillaan. Sittemmin yhtye on myynyt miljoonia levyjä ja soittanut stadionluokan konsertteja ympäri maailmaa. Rammstein julkaisi kahdeksannen albuminsa Zeitin viime vuonna ja tämän vuoden toukokuussa se esiintyy Helsingin Olympiastadionilla.

Ramsteinin ja Rammsteinin nimien samankaltaisuus ei ole sattumaa. Yhtye otti nimensä Ramsteinin lentotukikohdasta – tarkemmin sanottuna siellä tapahtuneesta tuhoisasta onnettomuudesta.

28. elokuuta 1988 Ramsteinissa järjestettiin Flugtag 88 -niminen ilmailunäytös, jota seurasi 30 000 ihmistä. Se päättyi traagisesti, kun kolme italialaiskonetta törmäsi toisiinsa ilmassa. Yksi koneista syöksyi kiitoradalle ja räjähti ja tulipallo vyöryi suoraan yleisöön. Kaikkiaan 70 ihmistä kuoli, sadat loukkaantuivat vakavasti.

Onnettomuus oli iso uutinen kaikkialla, Suomessakin. ”Tuhoisa yhteentörmäys lentonäytöksessä L-Saksassa”, kirjoitettiin Helsingin Sanomien etusivun uutisessa seuraavana päivänä.

Sattumoisin vieressä oli toinenkin uutinen lentonäytösturmasta: 28. elokuuta myös Belgiassa järjestetyssä lentonäytöksessä tapahtui onnettomuus, jossa kuoli suomalainen koelentäjä Ari Piippo.

Kynttilöitä Ramsteinin lentonäytösonnettomuuden muistomerkillä Ramstein-Miesenbachissa elokuussa 2018.

Kitaristi Richard Kruspen, basisti Oliver Riedelin, rumpali Christoph Schneiderin ja laulaja Till Lindemannin vuonna 1994 Saksassa perustama yhtye toimi hetken aikaa nimellä Rammstein-Flugschau. Flugschau tarkoittaa lentonäytöstä. Pian bändi lyhensi nimensä pelkäksi Rammsteiniksi. Vuoden 1988 onnettomuus inspiroi myös esikoislevy Herzeleidin Rammstein-kappaletta:

Rammstein / Ein Mensch brennt / Rammstein / Fleischgeruch liegt in der Luft / Rammstein / ein Kind stirbt / Rammstein / die Sonne scheint. (“Ihminen palaa, ilmassa tuoksuu liha, lapsi kuolee, aurinko paistaa.”)

Kappale on edelleen yksi yhtyeen tunnetuimmista.

Ramsteinin onnettomuus oli pitkään maailman eniten kuolonuhreja vaatinut lentonäytösonnettomuus. Vuonna 2002 tapahtui vielä sitäkin tuhoisampi, Ukrainassa.

Lvivin kaupungin läheisellä Sknylivin lentokentällä järjestetyssä näytöksessä kuoli ainakin 78 katsojaa – viranomaisten myöhemmän ilmoituksen mukaan yli 80 – ja yli 500 loukkaantui, kun Ukrainan ilmavoimien Suhoi Su-27-hävittäjä syöksyi maahan.

”Tämä on kamala murhenäytelmä, jota kuvaamaan ei löydy sanoja. Tämä on kuin pahaa unta”, sanoi Ukrainan tuolloinen presidentti Leonid Kutšma HS:n uutisen mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat