Jazzkeittiö: Amerikan lämmin tuuli puhalsi läpi Viiskulman

”Digeliuksen levykaupan keikalla oli vain kaksi miestä, piano ja kitara. Se riitti”, kirjoittaa Katri Kallionpää.

21.1. 10:35

Kosketinsoittaja Tuomo Prättälän ja kitaristi Markus Nordenstrengin uusi albumi Game Changing on vihdoin julkaistu.

Lue lisää: Tuomo & Markus teki viiden tähden albumin, joka saattaa olla käänteentekevä

Levyssä olevassa esittelytekstissä Rolling Stonesta tuttu veteraanikirjoittaja David Fricke kuvailee musiikin tuntuvan siltä kuin psykedeelisen Helsingin soundi puhaltaisi läpi Los Angelesin Laurel Canyonin.

Mutta keskiviikkona Los Angelesin tuuli puhalsikin Helsingin Viiskulmassa, kun Tuomo & Markus -duo julkisti levynsä yllättävässä paikassa, Digelius Musicin levykaupassa.

Tuomo Prättälä ja Markus Nordenstreng Digelius Musicin keikalla.

Tällä kertaa paikalla ei ollut luottobändiä. Ei liioin levyllä vierailevia kuuluisuuksia, trumpetisti Verneri Pohjolaa, jouhikkotaiteilija Pekko Käppiä, newyorkilaista kitaristia Marc Ribotia eikä kalifornialaista multi-instrumentalistia ja tuottajaa Jonathan Wilsonia, jonka studiolla Los Angelesissa levyä on äänitetty.

Vähintäänkin bändi, ehkä jotkut muutkin, tullaan näkemään tulevilla keikoilla, joista ainakin Helsingin G-Livelabin konsertti on jo myyty loppuun.

Mutta Digeliuksen levykaupan keikalla oli vain kaksi miestä, piano ja kitara. Se riitti. Tunnelma oli mitä mahtavin. Game Changing -levyn musiikki tuntuu taipuvan erityisen hyvin juuri tämän kaltaiseen intiimiin ja hienostelemattomaan tilaan.

Konsertti pääsi alkamaan heti sen jälkeen, kun Markus Nordenstreng oli myynyt aasialaisille turisteille saamelaisen joikulevyn. Nordenstreng on nimittäin myös Digeliuksen entinen myyjä.

Toki paikalla oli myös mitä hienoin yleisö: Parikymmentä kuulijaa, joista pienin ja innokkain tanssi ja hihkui keskellä levykauppaa ja huuteli Nordenstrengille ”Isi, isi”.

Markus Nordenstreng.

Hän on myös yksi syy siihen, miksi pari vuotta sitten äänitetty levy on valmistunut vasta nyt, Nordenstreng kertoi. Muita syitä ovat pandemia ja vinyylilevy­tehtaiden ruuhkat.

Duon musiikki on folkista ja indie-musiikista nousevaa americanaa, umpi­amerikkalaista musiikkia. Duo onkin esiintynyt paljon niin New Yorkissa, Pohjois-Amerikassa kuin Texasissakin. Amerikka tuntuu olevan kitaristi Nordenstrengin toinen henkinen koti.

Prättälä tunnetaan puolestaan käsittämättömän monipuolisena muusikkona. Kaikki, mihin Prättälä koskee, tuntuu saavan jonkinlaisen kultapölyn ja autenttisuuden silauksen. Viime aikoina hän on saanut kiitosta erityisesti panoksestaan saksofonisti Linda Fredrikssonin palkitulla Juniper-levyllä.

Jazziakin Tuomo & Markus saattaa hipaista ainakin silloin, kun mukana on trumpetisti Verneri Pohjola.

Mutta täällä Digeliuksessa kyse oli nimenomaan lauluista – ja miten upeasti Tuomolta ja Markukselta sujuukaan stemmalaulu.

Miten svengaavasti kulki biisien On the road -henkinen tarinointi, joskus hilpeänä, joskus melankolisena ja joskus jopa hiukan uhkaavana.

Nordenstrengin jutustelusta selvisi, että useimmat kappaleista olivat saaneet inspiraationsa Yhdysvalloissa. We’re Not Buying It oli syntynyt talouden ylivaltaa vastustavan Occupy Wall Street -protestiliikkeen innoittamana.

Pohjattoman haikea ja kaunis Hecho en Mexico -kappale oli saanut alkunsa surusta, jonka aiheutti presidentti Donald Trumpin tapa kohdella Meksikosta tulevia laittomia siirtolaisia.

Henkimaailmaan kurkottavan Hearing Voices -biisin Nordenstreng omisti Digelius Musicin edesmenneelle omistajalle Emu Lehtiselle.

Mutta koskettavimman tarinan kuulemme vasta sitten, kun yleisö vaati duolta ylimääräisen kappaleen.

Synkän Galway-kappaleen tarina liittyy aikoihin, jolloin Nordenstreng oli ollut vaihto-opiskelijana Dublinissa. Erään viikonlopun hän vietti kämppäkaverinsa kanssa kotibileissä Galwayn rannikkokaupungissa. Päihdepitoisen viikonlopun jälkeen yksi mukana olleista poistui paikalta. ”Pitää mennä”, hän tokaisi.

Myöhemmin Nordenstreng kuuli tytön hukuttautuneen.

Konsertti päättyi. Poistuin valoisasta kaupasta tammikuiseen iltaan, jossa syvä sininen oli tummunut pimeydeksi. Jokin oli kuitenkin muuttunut. Viiskulmassa tuntui aavistus keväästä.

Tuomo Prättälä (vas.) ja Markus Nordenstreng.

Tuomo & Markus keikoilla:

La 21.01. klo 19 Louhisali, Espoon kulttuurikeskus (Kulttuuriaukio 2). Liput 25 euroa.

Pe 3.2. klo 20 G-Livelab Helsinki (Yrjönkatu 3). Liput 39 euroa. Loppuunmyyty.

Digelius Music -levykaupassa ei toistaiseksi ole tiedossa konsertteja. Tulevia keikkoja voi seurata Digeliuksen Facebook-sivulta.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Kaikki blogipostaukset voit lukea täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat